Schilder Carl-Henning Pedersen (93) overleden

Schilder Carl-Henning Pedersen (93) overleden

KOPENHAGEN, 21 FEBR. De Deense schilder Carl-Henning Pedersen, een van de leden van de CoBrA-beweging, is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden in Kopenhagen. Hij was al geruime tijd ziek en kon vorige maand al niet aanwezig zijn toen veertig van zijn schilderijen werden geschonken aan het Nationale Museum van Denemarken. Pedersen stond bekend om zijn kleurrijke fantasieschilderijen, die vaak bevolkt werden door paarden en vogels. Hij had eigenlijk schrijver willen worden, maar het was zijn eerste vrouw Else Alfelt die hem overhaalde om zich toch op schilderen te richten. Op zijn 23ste had Pedersen, die autodidact was, zijn eerste solotentoonstelling in Kopenhagen. De Deense kunstenaar liet zich inspireren door onder meer Pablo Picasso, Georges Braque en Marc Chagall maar ook door Noord-Europese naïeve schilderkunst. Hij groeide al snel uit tot Denemarkens meest succesvolle naoorlogse schilders. In de jaren zeventig wilde Pedersen drieduizend van zijn werken aan de stad Kopenhagen schenken, maar de gemeente weigerde de gift omdat zij geen geld had om de collectie in een apart museum tentoon te stellen. De kunstenaar schonk de tekeningen, schilderijen en sculpturen toen aan de stad Herning, 270 kilometer ten westen van Kopenhagen, die wel een museum aan hem wijdde. (AP)