Racisme in Europa fors toegenomen

Het aantal uitingen van racisme is in Europa het afgelopen jaar fors gestegen. Zeker in Nederland, Frankrijk, Italië en België was dat het geval. Dat heeft eurocommissaris Franco Frattini (justitie) gisteren gezegd na een bezoek aan het Holocaustmonument in Berlijn. In drie van de vier genoemde landen zou de groei van racistische uitingen tussen de 25 en 45 procent liggen. In één EU-land zou het racisme zelfs met 70 procent zijn toegenomen. Frattini wilde niet zeggen welk land het betreft. Een woordvoerder van de eurocommissaris zei desgevraagd, dat het niet om Nederland gaat. Frattini baseerde zich op nog geheime cijfers van het Europese Waarnemingscentrum voor Racisme en Xenofobie (EUMC) in Wenen. Volgens het EUMC kan de toename deels worden verklaard door gemakkelijker methoden om racisme aan te melden en door meer publiciteit over racisme. (ANP)

Lees meer over het EUMC op www.eumc.eu