PSV gaat met 1-0 naar Londen

PSV heeft in eigen huis weinig kansen weggegeven.

Het topmiddenveld van Arsenal kreeg PSV in de Champions League niet op de knieën.

PSV’er Edison Méndez is het middelpunt van vreugde na zijn goal tegen Arsenal. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

„Elke uitslag met een nul voor Arsenal is goed voor PSV”, zei Ronald Koeman vooraf aan het Champions League-duel van gisteravond. De trainer van de Nederlandse kampioen had zich al tevreden gesteld met een doelpuntloos gelijkspel. Maar er zat in het Philips Stadion meer in het vat. Dankzij een treffer van Edison Méndez en het wederom uitstekende keeperswerk van Gomes begint PSV over twee weken bij de return in Londen met een 1-0 voorsprong.

Zoals in de aanloop van deze wedstrijd al min of meer duidelijk werd, ontbrak bij PSV naast de geblesseerde Ibrahim Afellay ook de gekwetste spits Jefferson Farfán. De Peruaan is sinds de winterstop uit vorm en kampt nu ook met een voetblessure. Een pijnstillende injectie werd niet eens overwogen. „Farfán was niet fit en we hoefden er zelfs niet over te twijfelen om hem in te zetten”, aldus Ronald Koeman. De trainer gaf eerder aan geen risico’s te willen nemen met Farfán met het oog op het resterende deel van het seizoen. PSV wil immers de landstitel prolongeren en daarmee deelname aan de Champions League van volgend seizoen veilig stellen.

Diego Tardelli verving Farfán. En behalve die belangrijke personele wijziging, vertoonde PSV ook in tactisch opzicht een ander gezicht. Namelijk een 4-4-2-systeem met een ruit op het middenveld. Tardelli werd in de spits geassisteerd door Arouna Koné. Phillip Cocu, die in de beginfase met een pijn verwrongen gezicht naar zijn bovenbeen greep, speelde in het kielzog van de twee aanvallers. Net als in de tweede helft tegen Sparta toen Jason Culina weinig succesvol was op de rechterflank. De Australiër werd op Het Kasteel toen na rust overgeheveld naar de linkerflank vanwaar hij ook nu opereerde.

PSV maakte gisteravond niet dezelfde fout als vier jaar geleden. Destijds keek het team onder leiding van Guus Hiddink ook tegen Arsenal in de thuiswedstrijd al na twintig seconden tegen een achterstand aan door een onzorgvuldige pass van Johann Vogel op het middenveld. De wedstrijd eindigde desastreus in een 0-4-zege voor Arsenal.

Zo groot was het kwaliteitsverschil gisteravond beslist niet. Toch begon Arsenal opnieuw als de gevaarlijkste ploeg. De Tsjech Tomas Rosicky had de formatie uit Londen al in de twaalfde minuut op een voorsprong kunnen zetten. Zijn inzet werd in eerste instantie gekeerd door doelman Gomes. Maar hij kreeg de bal niet volledig onder controle waardoor Salcido van de doellijn redding moest brengen. Kort voor rust voorkwam Gomes opnieuw dat Arsenal op voorsprong kwam. De Braziliaanse keeper stopte een schot van Thierry Henry, een van de weinige wapenfeiten van de sterspeler. Arsenal combineerde sterk door het midden met andere topvoetballers als de pas negentienjarige Cesc Fabregas, Gilberto Silva, Rosicky en aanvaller Emannuel Adebayor. PSV stelde er in de eerste helft in aanvallend opzicht niet veel tegenover. Schoten uit de tweede lijn van Cocu (met rechts) en Edison Méndez konden doelman Jens Lehmann niet verontrusten. PSV moest het voornamelijk hebben van spelhervattingen waar met het sterke wapen Alex, de robuuste verdediger, veel op wordt getraind.

Na rust vertoonde PSV aanvankelijk dezelfde machteloosheid. Tot de uithaal van Méndez doelman Lehmann volledig verraste. Na aangeven van Koné schoot hij vanaf twintig meter raak. Een stuiter onderweg maakte de trap onhoudbaar. Kort daarna moest Manuel da Costa het veld met een blessure verlaten. Hij werd vervangen door de Chinees Xiang Sun, die na zijn debuut in de Nederlandse competitie tegen Heracles, afgelopen zaterdag, ook voor het eerst zijn opwachting maakte op het Europese podium. Sun nam de positie in van linksback. Salcido schoof door naar het centrum van de verdediging om Alex te assisteren. PSV kreeg meer ruimte doordat Arsenal wanhopig op zoek ging naar de gelijkmaker. De ploeg van Koeman bleef de opbouw van de nummer vier van de Premier League goed ontregelen.

Koeman haalde al snel Tardelli naar de kant om de voorsprong te consolideren. Middenvelder Mika Väyrynen was zijn vervanger. En daarmee bleef het aantal Nederlandse spelers dat gisteravond acteerde in het Europese miljoenenbal steken op twee: Jan Kromkamp en Phillip Cocu. Maar bij Arsenal, dat de Nederlander Robin van Persie miste door een blessure, was het aantal buitenlanders nog extremer. De ploeg van manager Arsène Wenger speelde zonder ook maar één Engelsman. Zelfs op de bank ontbrak een Brit.

Dit is het clubvoetbal op het hoogste niveau anno 2007. En zolang er geen regel bestaat dat clubs bijvoorbeeld zes spelers van eigen opleiding moeten opstellen, zal dit bepalend blijven voor de krachtsverschillen. PSV beseft dat het hierin mee moet gaan om Europees een vuist te kunnen maken. Het bewijs werd gisteravond weer eens geleverd. Zo zakelijk een zege afdwingen zonder tegentreffers is bijna on-Nederlands.