Pompoen uit de oven

Jamie en ik zijn het volkomen met elkaar eens. Wij roosteren onze pompoenen. Ik vermoedde dat al, van Jamie, want ik at eens heerlijke geroosterde pompoen bij het Amsterdamse Fifteen. Maar Erna bevestigde het nog eens op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc, waar zij ‘een Jamierecept’ postte voor een salade met geroosterde flespompoen. Flespompoenen zijn de langwerpige, fletsoranje pompoenen zoals je ze vaak ziet bij Turkse en Marokkaanse winkels; één uiteinde is boller dan het andere. Het vruchtvlees is romig met een vage hint van boter en noten, wat de Engelse benaming ‘butternutsquash’ verklaart. Door hem te bakken in de oven wordt hij nog intenser van smaak.

Het recept is niet erg gedetailleerd, maar er kan ook weinig mis mee gaan: snijd een flespompoen in de lengte in kwarten of achtsten en smeer die in met komijn, koriander, chilipoeder en olijfolie. Bak de stukken pompen 20-30 minuten in een oven op 200 graden, tot ze zacht zijn. Meng in een schaal een handvol rucola, rauwe ham (Erna adviseert Coburger, Parma of Serranoham), flinters Parmezaanse kaas en een beetje olijfolie. Verbrokkel er de nog warme pompoen boven. (Ik zou er denk ik nog een drupje oude balsamico of PX-sherryazijn aan toevoegen).

In het recept staat niets over schillen, en ook daar zijn Jamie en ik het over eens. Het schillen van een pompoen is een vervelend klusje en, wanneer je een biologisch geteelde pompoen koopt en die goed schoon borstelt, overbodig. Of je hem nu roostert of kookt, in ongeveer een half uur is de schil zo zacht dat je hem kunt opeten. De draden en zaden zou ik wel verwijderen. Ik overweeg weleens of ik die zaadjes zal drogen om ze daarna, even gebakken in wat olijfolie en bestrooid met fijn zeezout, bij de borrel te serveren. Maar dat soort hogere huisvlijt is blijkbaar niet aan mij besteed, want het blijft bij overwegen.

Voor onderstaand recept gebruik ik meestal een rondbuikige, feloranje Hokkaidopompoen. De ahornsiroop versterkt het zoete in de pompoen en de chilipeper vormt daar dan weer een prettige tegenhanger voor. Vervang de ahorn eventueel door honing.

Bijgerecht voor 4:

1 kleine onbespoten pompoen

3 eetlepels ahornsiroop

1 theelepel grof zeezout

een (flinke) snuf chilipepervlokken

3 eetlepels olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier (hoeft niet, maar scheelt in de afwas). Was de schil van de pompoen grondig. Halveer de pompoen, verwijder draden en zaden. Snijd de pompoenhelften in schijven.

Meng de honing met het grove zout, de chilipepervlokken en olijfolie en bestrijk de pompoenschijven met dit mengsel (of hussel alles in een ruime kom door elkaar). Zet de schijven rechtop op de bakplaat en bak ze in 25-30 minuten gaar in de oven.

Praat mee over wintergroenten op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil