Polen en Tsjechen: Moskou chanteert

In Praag en Warschau is geïrriteerd gereageerd op de „chantage” en „intimidatie” van Rusland in de kwestie van het Amerikaanse raketschild dat in Tsjechië en Polen wordt geïnstalleerd.

Rusland dreigde maandag met tegenmaatregelen. Het liet weten dat de plaatsen waar de Amerikaanse raketten en het bijbehorende radarstation worden geplaatst, potentiële doelwitten voor Russische raketten worden.

De Poolse premier, Jaroslaw Kaczynski, zei gisteren dat Rusland probeert Polen te „intimideren”. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Karel Schwarzenberg, zei dat zijn land niet zal buigen voor Russische „chantage”. De Tsjechische vicepremier Aleksander Vondra zei dat „de Russische dreigementen precies de reden zijn waarom we een antiraketverdediging nodig hebben”. Die mededeling staat overigens haaks op de steeds volgehouden bewering dat het raketschild dient om raketaanvallen van Iran tegen te houden en niet gericht is tegen Rusland.

In Washington is gisteren gezegd dat Rusland de afgelopen drie jaar op de hoogte is gehouden van het project van het raketschild. „Sommigen denken dat we de Russische regering niet hebben geconsulteerd, maar dat hebben we herhaaldelijk gedaan omdat we op transparante manier willen opereren”, zei gisteren een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, herhaalde gisteren dat Moskou maatregelen zal nemen als het raketschild in Polen en Tsjechië wordt geplaatst, maar Rusland, zei hij, zal geen nieuwe wapenwedloop op gang brengen(AP, AFP)