Parlementsleden Iran boos om sluiting site

Meer dan 130 (van de 290) Iraanse parlementsleden hebben in een brief aan president Mahmoud Ahmadinejad protest aangetekend tegen de sluiting van de invloedrijke, conservatieve internetsite Baztab, waarop kritiek op de politiek van de president is verschenen. Dat heeft de Iraanse pers vandaag gemeld.

De parlementsleden voegden er meer in het algemeen aan toe dat „maatregelen tegen de media in strijd zijn met de doelstellingen van de culturele ontwikkeling”.

Het ministerie van Islamitische Leiding, dat de pers in zijn portefeuille heeft, maakte een week geleden het verbod bekend van Baztab. Het ministerie beschuldigde de internetsite van schending van de grondwet en het zaaien van tweedracht.

Baztab wordt geleid door medestanders van Mohsen Rezai, ex-commandant van de revolutionaire garde, de waakhond van de islamitische revolutie. Op de site waren de laatste tijd diverse artikelen gepubliceerd waarin de economische politiek van de neoconservatief Ahmadinejad werd gekritiseerd maar ook diens besluit de omstreden conferentie in Teheran te organiseren waarop de holocaust in twijfel werd getrokken.

Overigens was er op Baztab ook scherpe kritiek te vinden op Ahmadinejads hervormingsgezinde voorganger Mohammad Khatami, die gebrek aan standvastigheid tegenover het Westen in de nucleaire controverse werd verweten.

De nieuwe Engelstalige site van Baztab (www.en.baztab.com) is nog in de lucht. (AFP)