Onvermoeibare ‘La Luz’ laat PSV dromen

PSV’er Edison Méndez is het middelpunt van vreugde na zijn doelpunt tegen Arsenal. Foto Bas Czerwinski 20-02-2007, EINDHOVEN. EDISON MENDEZ VIERT ZIJN DOELPUNT. FOTO BAS CZERWINSKI voetbal Champions League Czerwinski, Bas

PSV1Arsenal0

Ruststand 0-0. 61. Méndez 1-0. Scheidsrechter: Øvebrø. Toeschouwers: 35.000.

Edison Vicente Méndez schrok misschien zelf nog wel het meest van zijn verwoestende schot waarmee hij PSV de overwinning tegen Arsenal bezorgde. Na ruim een uur spelen zette de 27-jarige Ecuadoriaan de wedstrijd in de achtste finales van de Champions League volledig op zijn kop. „Ik kreeg de bal van Arouna Koné in mijn voeten gespeeld. Ik dacht alleen maar aan het doel. Gelukkig stond de doelman op het verkeerde been. Deze treffer is niet alleen goed voor mij, maar vooral voor de ploeg”, sprak Méndez bescheiden in de catacomben van het Philips Stadion.

Na afloop maakten een mengeling van verbazing en blijdschap zich meester van de PSV’ers. Vooraf hield vrijwel niemand rekening met een overwinning van de Nederlandse kampioen op het vreemdelingenlegioen van Arsène Wenger. De formatie van Ronald Koeman was de voorbije weken geen schim meer van het hechte collectief dat een paar maanden terug heerste in de eredivisie. Nieuwe aanwinsten als Carlos Salcido, Manuel Da Costa en Méndez leken aanvankelijk geen aanpassingsproblemen te kennen. Mede door hun inbreng plaatste PSV zich overtuigend voor de tweede fase van het Europese voetbaltoernooi.

Na de korte winterstop leken de automatismen uit de ploeg verdwenen. Méndez was één van de spelers die met een terugval te maken kreeg. De voetballer die deze zomer overkwam van LDU Quito werd anderhalve week geleden door Koeman gepasseerd voor het competitieduel met Sparta. Door een blessure van het jeugdige talent Ibrahim Afellay keerde La Luz (het licht) afgelopen zaterdagavond terug in de basis. Op het kunstgras in Almelo speelde de international van Ecuador één van zijn zwakste wedstrijden van het seizoen. Maar voor het treffen met Arsenal had Koeman opnieuw geen alternatief voorhanden.

Het was veelzeggend dat PSV slechts vijf in plaats van de toegestane zeven wisselspelers op de bank had zitten. Méndez begon noodgedwongen in de basis en voorin nam de Braziliaanse spits Diego Tardelli de plaats in van de geblesseerde Jefferson Farfán. In de eerste helft werd de koploper uit de eredivisie bij vlagen overklast door de nummer vier uit de Premier League. Stervoetballers als Tomás Rosicky en Thierry Henry waren dicht bij de openingstreffer. Het was vooral aan de opnieuw uitblinkende doelman Gomes te danken dat Arsenal niet op voorsprong kwam.

PSV kon daar weinig tegenover stellen. Tardelli speelde de bal na tien minuten in kansrijke positie te ver voor zich uit en Méndez schoot van halverwege de eerste helft van ver op het doel. De thuisclub mocht blij zijn dat het in de eerste 45 minuten geen doelpunt hoefde te incasseren.

Arsenal wilde ook na de hervatting de krachten sparen en leek af te willen stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Mede door het sleurwerk van de bijna onvermoeibare Méndez nam PSV echter langzaam maar zeker het initiatief over. Tot schrik van doelman Jens Lehmann werd Koné in de 54ste minuut plotseling vrijgespeeld door Phillip Cocu. De eenzame aanvaller schoot naast.

De eerste grote mogelijkheid voor PSV deed de sfeer in het stadion omslaan. De toeschouwers in de carnavaleske ambiance gingen geloven in een stunt. Toen Méndez in de 61ste minuut daadwerkelijk de score openbrak, was de feeststemming in Eindhoven compleet. De nummer elf van PSV werd bedolven onder zijn ploeggenoten. Niet eerder maakte Méndez een doelpunt in de Champions League. Vier minuten na het doelpunt beleefde het Philips Stadion weer een primeur met de invalbeurt van Sun Xiang: hij is de eerste Chinees in de Champions League.

Het gemakzuchtig spelende Arsenal was na het verrassende doelpunt van Méndez niet meer in staat om de zaak recht te zetten. PSV gaf in de laatste fase van de wedstrijd weinig weg en liet zien dat het in niets meer lijkt op de naïeve formatie die vier jaar geleden met 0-4 van Arsenal verloor.

Matchwinnaar Méndez stapte voor het eerst dit jaar met een tevreden gevoel van het veld. „Dit resultaat konden we na een moeilijke periode in de eredivisie goed gebruiken. De overwinning moet ons voor de komende weken vertrouwen geven. En we mogen nog blijven dromen van de Champions League.”

    • Koen Greven