Niet elk succes is instant

De lijst met de 100 best verkochte boeken is bekend.

De oplages stijgen gestaag.

Nederland leest graag over gezonde maaltijden, vreemdgaande mannen en mysterieuze meteorieten. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde top-100 van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Het dieetboek Bereik je ideale gewicht van Sonja Bakker staat op plaats één, gevolgd door Komt een vrouw bij de dokter van Kluun en De Delta deceptie van Dan Brown.

Van het boek van Sonja Bakker werden 671.890 exemplaren verkocht. De afgelopen tien jaar had de nummer één op de lijst nog nooit zo’n hoog verkoopcijfer. Elf boeken verkochten meer dan 150.000 exemplaren, een stijging van 57 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het past in de trend van gestaag stijgende oplages en steeds meer bestsellers, zegt directeur Henk Kraima van de CPNB. Hij denkt dat dat onder meer komt door veel aandacht in de media. „Er wordt weleens geklaagd dat er geen echt boekenprogramma is op tv, maar programma’s als De Wereld draait door en Pauw & Witteman besteden er geregeld aandacht aan.”

Ook lezers spelen een belangrijke rol bij de stijgende oplages. „Lezers zijn de beste ambassadeurs. Ze vertellen aan elkaar welke boeken het lezen waard zijn.” Dat merken de boekwinkels ook, zegt Kraima. „Ze zien steeds vaker mensen komen die niet zo vaak een boekwinkel binnenstappen. Nederland is gelukkig ‘book-minded’. Iedereen loopt gerust een winkel binnen om een boek te kopen.”

In de top-100 komen steeds meer ‘langzame starters’ voor. Boeken als Knielen op een bed violen en De vliegeraar waren al langer uit voordat ze een succes werden. Directeur Kraima: „Het beeld is altijd dat je het wel kan vergeten als een boek de eerste twee maanden niet verkoopt, maar dat klopt niet.” Overigens vormen de ruim acht miljoen verkochte boeken uit de top-100 maar zo’n 22 procent van de totale verkoop in 2006.

Opvallend in de lijst is dat de Nederlandse (vrouwelijke) thrillerschrijvers in opmars zijn. Saskia Noort, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef verkopen veel. Kraima: „Een paar jaar geleden had je vooral buitenlandse auteurs als John Grisham. Toen kon alleen Baantjer zich daartussen handhaven.”

De hele top-100 en de lijstjes vanaf 2001 staan op: www.cpnb.nl