Londen: korting op olie Chávez

Met steun van president Hugo Chávez van Venezuela, die zich graag opwerpt als kampioen van de armen, krijgen 250.000 arme Londenaren vanaf komende zomer een forse korting op hun buskaartjes.

De Londense burgemeester Ken Livingstone, bekend om zijn voorliefde voor linkse regimes, tekende gisteren een overeenkomst met de Venezolanen. Op grond daarvan hoeft de gemeente Londen jaarlijks 16 miljoen pond (24 miljoen euro) minder te betalen voor de brandstof van haar stadsbussen. In ruil daarvoor stuurt Londen deskundigen naar Caracas voor advies over openbaar vervoer en afvalverwerking in de Venezolaanse hoofdstad.

Livingstone, bijgenaamd ‘Red Ken’, wil de besparing gebruiken om minder draagkrachtigen een korting van 20 procent op hun kaartjes te geven. Critici wijzen erop dat 38 procent van de Venezolanen beneden de armoedegrens leeft. „Waarom moet Londen, een van de rijkste steden ter wereld, een ontwikkelingsland uitbuiten”, vroeg Richard Barnes, lid van de Conservatieve oppositie.

De burgemeester zal van zulke kritiek niet wakker liggen. Voor hem telt dat hij nu een samenwerkingsverband heeft met de charismatische Chávez, die vooral in linkse kring wegens zijn anti-Amerikaanse opstelling op handen wordt gedragen.

Vorige herfst had Livingstone de oliedeal willen bezegelen tijdens een reis naar Latijns-Amerika. Maar Chávez wilde toen even niet gezien worden met de burgemeester van het rijke Londen omdat hij campagne voerde voor zijn herverkiezing.

Livingstone kon toen evenmin terecht bij de door hem bewonderde Cubaanse leider Fidel Castro, die ziek te bed lag. Hij heeft niettemin een groot feest beloofd in Londen om in 2009 het vijftigjarig jubileum van de Cubaanse revolutie te herdenken.