Jammeh kan aids genezen, zegt hij

„Ik kan aids genezen, en dat zal ik doen ook.” De flamboyante Gambiaanse president Yahya Jammeh (42) heeft voor onrust gezorgd onder aidswetenschappers met zijn bewering dat hij de remedie heeft tegen hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Zijn wondermiddel bestaat onder meer uit een geel, bittersmakend drankje gevolgd door twee bananen. En o ja, de patiënt moet stoppen met eventuele andere medicatie. „Ik wil geen complicaties.”

Jammeh kondigde zijn middel aan op een bijeenkomst van buitenlandse diplomaten in januari. Daarna is het hard gegaan. De laatste zes persberichten op de regeringswebsite van Gambia zijn gewijd aan de aidsbehandeling van de president. In Gambia is circa 1,3 procent van de bevolking besmet met hiv; dat is relatief laag.

De bewering van Jammeh roept uitspraken van de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Tshabalala-Msimang in herinnering. Zij beveelt een dieet aan van knoflook, citroensap en ‘Afrikaanse’ aardappel tegen aids.

In tegenstelling tot Tshabalala gaat Jammeh ver om zijn claim te bewijzen. Hij heeft bloedmonsters van negen van zijn patiënten naar een Senegalees ziekenhuis gestuurd om te laten testen op hiv. En ziedaar, het virus zou verdwenen zijn uit het bloed van ten minste vier personen. De verantwoordelijke arts zit ermee zijn maag: „Je kunt hier niets mee bewijzen. Het is niet eerlijk dat de Gambiaanse overheid de resultaten op deze manier gebruikt.” (AP)

Bekijk Jammehs ‘aidsremedie’ op www.statehouse.gm