Iran negeert tijdlimiet V-raad

Iraanse leiders hebben vandaag ter gelegenheid van het verlopen van de tijdlimiet van de VN-Veiligheidsraad voor bevriezing van de verrijking van uranium gezworen hun nucleaire programma onverkort voort te zetten. Maar wel boden zij nog eens garanties aan dat Teheran geen kernwapens zal ontwikkelen. Het Westen verdenkt Iran van een geheim kernwapenprogramma, maar Teheran onderstreept dat zijn nucleaire activiteit alleen voor vreedzame – energie – doeleinden is bedoeld.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besloot in december tot sancties tegen het Iraanse nucleaire programma en gaf Iran twee maanden om zijn verrijkingsactiviteit op te schorten op straffe van mogelijke verdere sancties. Het is overigens niet duidelijk of dit via de Veiligheidsraad gaat gebeuren. De VS, de drijvende kracht achter de internationale druk op Iran, proberen individuele landen ertoe te bewegen hun handel met en investeringen in Iran drastisch te verminderen.

„We zullen ons werk voortzetten om ons recht [op nucleaire technologie] in de kortst mogelijke tijd te verwezenlijken”, zei de Iraanse president Ahmadinejad vanochtend. „Het verwerven van deze technologie is erg belangrijk voor de ontwikkeling en de eer van ons land”, zei hij.

De afgelopen week suggereerde Ali Akbar Velayati, een naaste adviseur van Opperste Leider Ali Khamenei – die (en niet de president) het laatste woord heeft in de nucleaire kwestie – dat Iran mogelijk tot een compromis bereid was. Maar ook Irans hoogste nucleaire onderhandelaar, Ali Larijani, gaf gisteren geen aanwijzing dat dit staat te gebeuren. Na een onderhoud met het hoofd van het Internationaal Aatoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, in Wenen zei Larijani dat de nucleaire kwestie „niet kan worden opgelost door geweld en pressie”. Maar hij herhaalde dat Iran bereid is de zorgen van de tegenpartij „over mogelijke afwijkingen van Irans activiteit” weg te nemen aan de onderhandelingstafel. „We zouden de noodzakelijke verzekeringen en garanties geven dat er nooit enige afwijking zal zijn naar nucleaire wapens”, zei Larijani.

ElBaradei heeft er recentelijk bij beide partijen op aangedrongen een „time out” in acht te nemen – bevriezing van de verrijking van uranium én de sanctieresolutie. Volgens diplomatieke bronnen in Wenen hadden Iraanse functionarissen zich onder vier ogen daarover positief uitgelaten. (AP, AFP)