Internet Voorkeur

De site over de ivoorsnavelspecht.

Ivoorsnavelspecht. De ivoorsnavelspecht is zo zeldzaam dat een robot dag en nacht in Arkansas op zoek is naar een glimp van de vogel, die in 1944 voor het laatst officieel is gezien in de Verenigde Staten. De robotornitholoog maakt gebruik van twee videocamera’s die voortdurend beelden van de lucht maken. Slimme software herkent vogels en gooit alle beelden die geen vogels bevatten weg. Op slechts een op de tienduizend beelden staat een vogel. De robot heeft al enkele bijzondere vogels gespot, zegt dr. Ken Goldberg van de University of California in Berkeley, die het systeem heeft ontwikkeld. Maar nog geen ivoorsnavelspecht. Lang heeft men gedacht dat de ivoorsnavelspecht, een opvallende rood-wit-zwarte vogel, uitgestorven was. In 2004 zou hij weer zijn waargenomen door ornithologen in Arkansas, die een wazig filmpje van hun ontdekking maakten. Sindsdien zijn veel vogelaars op zoek naar de zeldzame specht. Cornell University heeft een speciale site gewijd aan de ivory-billed woodpecker. Cornell University houdt zich sinds 2004 bezig met het zoeken naar de grootste specht van de VS. De Nederlandse spechtdeskundige dr. Martjan Lammertink maakt deel uit van het team dat naar de specht zoekt. Hij reist door Amerika om meldingen te checken.

Zie: www.birds.cornell.edu/ivory