In Kosovo neemt druk radicalen toe

In Kosovo neemt de druk van onafhankelijkheidsgezinde Albanezen toe. Een tot nu toe onbekende groep eiste gisteren de verantwoordelijkheid op voor een bomaanslag, maandagavond. In Wenen gaat vandaag het overleg over de status van Kosovo zijn laatste ronde in.

Bij de bomaanslag van maandag vielen geen slachtoffers. Wel werden drie auto’s van UNMIK, het VN-bestuur in Kosovo, beschadigd.

Gisteren eiste een groep die zich Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) noemt de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Die, aldus de groep, was gepleegd uit wraak voor het harde optreden van de politie tegen demonstranten die tien dagen geleden de straat op gingen om onmiddellijke onafhankelijkheid te eisen. Van de talrijke gewonden bezweken er later twee aan hun verwondingen.

De groep noemt zich naar het UÇK dat in de late jaren negentig tegen het Servische gezag vocht. Dat leger werd na de NAVO-oorlog in 1999 ontbonden; de leiding van het toenmalige UÇK ging de politiek in. UÇK-leider Hashim Thaçi is tegenwoordig oppositieleider, toenmalig commandant Agim Çeku is tegenwoordig premier. Çeku veroordeelde gisteren de bomaanslag van het ‘nieuwe’ UÇK als een daad die de toekomst van Kosovo in gevaar kan brengen.

Ook de beweging Zelfbeschikking, die tien dagen geleden de betoging voor onafhankelijkheid organiseerde, heeft zich van het ‘nieuwe’ UÇK gedistantieerd.

Zelfbeschikking meldde gisteren wel op 3 maart een nieuwe demonstratie voor onmiddellijke onafhankelijkheid te organiseren.

In Wenen praten vandaag de Kosovo-Albanezen en de Serviërs over het plan van VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari. Het is de laatste gespreksronde. Op 3 maart mondt het uit in topoverleg, waaraan de presidenten en premiers van Servië en Kosovo deelnemen. Daarna gaat het voorstel van Ahtisaari naar de Veiligheidsraad van de VN, die het laatste woord over het voorstel heeft.

Het plan opent de weg naar onafhankelijkheid voor Kosovo onder internationaal toezicht. Servië is radicaal tegen het voorstel. Volgens Ahtisaari kan het voorstel de komende twee weken nog worden aangepast, maar hij liet zich bij voorbaat pessimistisch uit over de mogelijkheid dat beide partijen overeenstemming bereiken, omdat de standpunten lijnrecht tegenover elkaar staan. „Het lijkt helaas onwaarschijnlijk dat de partijen een compromis bereiken over het statuut voor Kosovo”, aldus Ahtisaari gisteren. (VIP, AFP)