‘Ik heb echt geen rare salariswens’

Naam: Everdien WesselinkLeeftijd: 55 jaarHoe lang werkloos: sinds begin 2005Zoekt: deeltijdwerk met ouderen

Waarom ben je werkloos?

„Mijn laatste werkgever, een woningcorporatie, ging fuseren. Wonen.com heten ze nu. Ik kreeg als secretaresse wel een plek in de organisatie, maar het bedrijf was veranderd. In overleg zijn we uit elkaar gegaan. Vanaf 1999 was ik secretaresse. Van oorsprong ben ik docent Duits. Ik heb mijn eerstegraads lesbevoegdheid gehaald aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna heb ik zeven jaar lesgegeven aan vwo-leerlingen in Rotterdam. Ik vond het leuk om die pubers iets te leren, maar het was ook zwaar, daarom ben ik overgestapt naar volwassenen. Ik ging aan de slag bij de RAS, de Rotterdamse Dag- en AvondScholengemeenschap. Daar stopte ik ook mee, want ik wilde op adem komen. Ik ben even huisvrouw geweest, toen ik getrouwd was. Daarna volgden weer andere banen, van taalles geven aan buitenlanders tot telefoniste bij de NS.”

Is je werkloosheid ook een financieel probleem?

„Ja. Ik heb geen partner en kom rond van een WW-uitkering. En dat wil ik niet. Ik krijg per maand ongeveer 1.100 euro netto. Ik heb volgens mij geen rare salariswens, als het maar iets meer is dan wat ik nu ontvang.”

Wat voor baan zoek je?

„Ik wil werken met ouderen en taal. Dat kan taalles zijn, naar hun levensverhaal luisteren, een cursus geven om hun levensverhaal op te schrijven of activiteitenbegeleiding. Een organisatie als Humanitas vind ik leuk. Ik heb er lang over nagedacht en ben er met mijn loopbaanbegeleider achter gekomen dat ik dit graag wil doen. De rode draad was altijd communicatie en taal, alleen de doelgroep veranderde steeds. Ik weet nu dat ik iets wil betekenen voor mensen. Ik herinnerde me laatst dat ik ooit tegen mijn moeder zei: ‘Ik wil mensen in de Derde Wereld beter maken, maar ik kan niet tegen bloed.’ Ik ben een laatbloeier en heb daarom veel verschillende banen gehad. Ik bleef zoeken naar de baan die echt bij me paste.”

Wat heb je te bieden?

„Ik ben enthousiast, betrokken, serieus, zorgvuldig, flexibel, empathisch, leergierig, respectvol ten opzichte van mensen en hun omgeving. Ik kan dingen regelen, begeleiden, ik ben sociaal en communicatief sterk. Mijn tempo als 55-jarige ligt misschien wat lager. Daartegenover staat dat ik veel levenservaring meeneem.”

Marleen Luijt

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe rubriek. Weet je werk voor Wesselink of zoek je zelf een nieuwe baan? Mail naar ikzoekwerk@nrc.nl.

    • Marleen Luijt