Het idyllische land uit de 19de eeuw

Graag zou ik zien dat Marjoleine de Vos nog eens een stukje schrijft over de toekomst van het landschap, maar dan niet als dichter. Ik deel haar gevoel dat het landschap aan het verrommelen is (nrc.next, 20 februari), maar de nostalgie die zij etaleert, helpt Nederland niet verder. Haar ideale landschap bestaat blijkbaar uit wat ooit was, en leidde tot een hilarisch 19de-eeuwse beschrijving van Nederland met `omgeploegde akkers met glimmende kleischollen`, `bloeiende fruitbomen en burchtachtige boerderijen`. Word wakker Marjoleine, het Nederland van Jac. P. Thijsse is verdwenen en komt niet meer terug. Jouw ideaalbeeld is net zo truttig als de nieuwe woonkastelen waar je tegen te hoop loopt! Bovendien, de door jou bewonderderde landschapsvormen zijn net zozeer het resultaat van functioneel-economisch denken destijds als de megashopping-complexen van nu. Kortom, vertel me liever hoe we verder moeten met al die lintkantoren langs de snelweg.

    • Ramses Singeling Utrecht