Hagemeyer boekt na jaren weer winst

Handelsonderneming Hagemeyer heeft voor het eerst sinds 2002 weer over het gehele jaar winst gemaakt. Het bedrijf presenteerde vanmorgen de jaarcijfers over 2006.

De nettowinst over vorig jaar kwam uit op 140 miljoen euro, inclusief een belastingvoordeel van 40 miljoen euro. Het jaar ervoor kwam Hagemeyer, dat vooral elektrotechnische materialen voor de bouw verkoopt, nog uit op een verlies van 58 miljoen euro. De omzet kwam 11,5 procent hoger uit op 6,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 190 miljoen euro, iets meer dan topman Rudi de Becker vorig jaar zei te verwachten over heel 2006.

De resultaten van de grootste divisie, PPS Europa, vielen echter tegen. Qua marge liet het bedrijf niet de verbetering zien die de markt had verwacht. Reden is dat het bedrijf weliswaar meer kabels verkocht, maar dat de koperprijs vorig jaar steeg waardoor de marge daalde. Als de koperprijs buiten beschouwing wordt gelaten, steeg de marge van Hagemeyer met 40 procent.

In Groot-Brittannië en Duitsland realiseerde Hagemeyer een omzetgroei van respectievelijk 8,6 en 14,6 procent. In Engeland was de groei vooral te danken aan prijsstijgingen. In Duitsland profiteerde Hagemeyer van het herstel van de bouw. Hagemeyer Noord-Amerika liet een omzetgroei zien van 9,1 procent, vooral dankzij twee nieuwe klanten.