Europarlement wil rookverbod in eigen gebouw afzwakken

BRUSSEL. Het Europees Parlement (EP) wil het rookverbod in de eigen gebouwen afzwakken. Reden is dat sommige europarlementariërs in de koffieruimtes stug bleven roken. ”Het lukte niet om iedereen aan het verbod te houden”, aldus een woordvoerster van het EP. De oplossing is dat er nu afgesloten en zeer goed geventileerde ruimtes komen waar de verstokte rokers kunnen verpozen. Roken op de eigen kamer is formeel verboden, maar wordt feitelijk gedoogd. In België geldt sinds 1 januari een algemeen rookverbod in publieke ruimtes. De Nederlandse VVD-europarlementariër Jules Maaten spreekt van een ”slecht besluit”, waarover hij overigens niet verbaasd is. ”Het europarlement kan geen uitzondering bedingen op de Belgische wetgeving”, meent Maaten. ”We moeten ons daar aan houden. Geen uitzondering omdat je jezelf zo interessant vindt.” Ook PvdA-europarlementariër Dorette Corbey, liefhebber van sigaren, noemt het afzwakken van het rookverbod niet goed. ”Het is raar als parlementariërs uitzonderingen voor zichzelf gaan bedingen en gaan sjoemelen met de regels.”