EU wil minder broeikasgas in 2020

De Europese milieuministers hebben besloten dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 fors omlaag moet. Veel ministers vertelden gisteren dat ze aan hun dochters beloofd hadden met een goed akkoord thuis te komen, zei de Duitse milieuminister en voorzitter Sigmar Gabriel gistere na afloop van de vergadering in Brussel. Veel van zijn collega’s hadden gesproken over de morele plicht om te zorgen voor een beter milieu voor toekomstige generaties, zei Gabriel.

De uitstoot moet in 2020 minstens 20 procent lager zijn dan in 1990, zo is hebben de ministers van de 27 EU-landen afgesproken. Mogelijk gaan de EU-lidstaten zelfs nog verder. Ze zijn bereid tot een reductie van 30 procent, indien andere geïndustrialiseerde landen als de VS en Canada dat voorbeeld volgen.

Het gisteren bereikte akkoord is een overwinning voor de Europese commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Die presenteerde vorig maand een ambitieus plan tegen klimaatverandering waarin deze doelstelling werd voorgesteld. De commissie wordt nu uitgenodigd om de doelstelling te vertalen in concreet beleid.

De CO2-reductie van minstens 20 procent is een gemiddelde voor de gehele EU. Sommige landen zullen naar verwachting meer moeten doen dan andere. Daarover zullen in de toekomst waarschijnlijk harde onderhandelingen worden gevoerd tussen lidstaten.

Een aantal landen liep gisteren al vooruit op die discussie. Oost-Europese landen betoogden dat voor hen een uitzondering moet worden gemaakt. Hun economieën zijn de afgelopen jaren zo sterk gegroeid, dat de doelstelling voor hen onhaalbaar is, vinden zij. Scandinavische landen stelden dat zij al veel hebben gedaan om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Zij vinden dat andere lidstaten nu aan de beurt zijn.

Volgende maand komen de regeringsleiders van de EU bij elkaar in Brussel om het eens te worden over maatregelen tegen klimaatverandering.

Zie ook het portret van milieuscepticus Hans Labohm op pagina 8 en 9