Een leuk pak. Niet grijs of stijf

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

De mannen mogen iets leuks uitkiezen: pak van Prada. En dan gewoon aandoen naar kantoor! Foto First View First View

De pakkentrends van het lenteseizoen: ingetogen kleuren en zeer slanke lijnen.

Armani hield nog steeds erg van de gedekte kleuren, net als – verrassend genoeg – Versace. En de strakke pakken waren goed te zien bij de shows van Bottega Veneta en Jil Sander. Dus die trend is duidelijk. Maar hoe draag je zo’n pak? Zo’n pak dat aan moet naar het werk, in de trein, op de fiets? Niet een superduur wollen feestpak met een werkje erin, maar een pak voor op maandag tot en met vrijdag?

De expert hierin is Driss Haouli, eigenaar van de Leidse herenmodewinkel Driss. Driss heeft twee panden (Breestraat 11 en 12) – één met alleen pakken, en één met meer casual kleding. Allemaal van het Duitse merk Drykorn, vrij nieuw op de Nederlandse markt, maar erg mooi en ook nog eens comfortabel. Haouli is een uitgesproken verkoper, die niet alleen kijkt naar het jasje of de broek, maar naar alles, tot het sjaaltje en juiste knoopsgat aan toe. Hij onthult hoe je dat nou doet; er netjes uitzien, maar ook weer niet te stijf of saai.

„In de lente hebben wij veel pakken in kleuren als lever, beige, zandkleur, en grijs en blauw zijn ook heel belangrijk.” Om de pakken comfortabel te maken, is het het fijnst om ze in honderd procent cool wool of katoen te kopen. En de truc om die wat behoudende kleuren op te leuken, aldus Haouli: „Draag er een overhemd in een uitgesproken kleur onder.” Dat hoeft niet per se roze of knalblauw te zijn; alles mag, van geel tot rood. Wat de boel ook een beetje grappig houdt, zijn bijvoorbeeld gekleurde knoopsgaatjes, overhemden met streepjes in de boord, en sjaaltjes. „Korte, vierkante sjaaltjes”, raadt Haouli aan.

De pakken bij Driss, en ook bij alle grote ontwerpers, zijn deze lente zeer strak gesneden. Maatwerk. De jasjes zitten getailleerd, net als de overhemden eronder. En Haouli raadt aan om een broek met iets lagere band te dragen; dat oogt wat sportiever en minder tuttig dan zo’n hoge broek.

„De schoenen zijn ook erg belangrijk. Wij verkopen alleen Italiaanse schoenen, van het merk Doucal’s. Je moet altijd schoenen nemen die net zo’n strak gesneden leest hebben als je pak”, zegt Haouli. Dat zijn deze lente geen punten, ook geen heel ronde schoenen, maar iets ertussenin. En je hoeft geen petieterige voetjes te hebben om erin te passen; tot maat 45 kan prima.

Bekijk de collectie van Drykorn op www.drykorn.de

    • Aaf Brandt Corstius