Duistere sfeer, ruige rap en een inktzwart wereldbeeld

HipHop

Ciph Barker Zoominati: The Counter Movement

Supercharger Records ***

Op een officieel album van de Engelstalige rapper Ciph Barker uit Zoetermeer moeten we nog een jaar wachten, maar dit door hem tot ‘guerrilla album’ gedoopte opwarmertje is een verre van gemakzuchtig tussendoortje. Waar veel rappers mixtapes met bestaande beats en veel gastoptredens gebruiken als opmaat voor een officiële release, legt Ciph Barker de lat een stukje hoger met lome beats die speciaal voor dit album geproduceerd werden, een consistente en coherente duistere sfeer en ruige, raspende raps waarmee hij met een scherp oog voor detail een verdorven wereld schetst die op sneltreinvaart richting haar eigen vernietiging koerst.

Aan gezelligheid doet Ciph Barker niet op zijn bij vlagen topzware album. Overal ziet hij slangengezichten en donkere wolken en ruikt hij de geur van urine en de stank van de dood. Omringd door 62 lege whiskyflessen, met een bijbel naast zijn matras en een pistool binnen handbereik, bereidt hij zich voor op een revolutie tegen een almaar leger wordende wereld waarin corrupte bedrijven en politici lenig handjeklap doen en media en muziekindustrie hun uiterste best doen iedereen hersendood te maken. De luisteraar wordt opgeroepen zijn tv-scherm kapot te trappen, werknemers om zich van hun negen-tot-vijf-ketenen te ontdoen en mensen die bereid zijn te sterven voor een hoger doel worden op een voetstuk geplaatst.

Ciph Barker giet zijn inktzwarte wereldbeeld in rauwe raps die soms pijn en emotie uitstralen en soms zo beklemmend en wazig zijn dat het moeilijk is lijn te ontdekken in de ongepolijste paranoia. De melancholische, zwaar vallende beats met heldere pianotonen, gefilterde drumgeluiden, orgelmuziek, filmdialogen, koorzang en strijkers, sluiten naadloos aan op het armageddongevoel dat centraal staat. Met ruw afgesneden kelen en kakkerlakkenlegers is het een aaneenschakeling van depressieve beelden die regelmatig doet hunkeren naar een hoopvol lichtpuntje.

    • Saul van Stapele