Cursusleiders superieur in ‘humorcursus’

Voorstelling: Spoedcursus Humor, door Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse. Gezien: 13/2 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 26/4. Inl. 015-2159415, www.cursushumor.nl

„Twee nerds met een katheder en een powerpoint-presentatie” noemen Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse hun Spoedcursus Humor – en zoiets is het inderdaad. Een voorstelling is hun voorstelling in elk geval niet, zeggen ze, maar het lijkt er af en toe natuurlijk toch op, want binnen de vorm van zo'n cursus vallen vanzelfsprekend veel grappen te maken. En op zo’n projectiescherm kunnen foto's en teksten worden geprojecteerd die lachwekkend contrasteren met de woorden van de cursusleiders.

Urgert, de cabaretier van de twee, is de man die als een komiek de zaal bespeelt, terwijl de studieus ogende Geleijnse, co-auteur van de stripfiguren Fokke & Sukke, voornamelijk achter het spreekgestoelte staat en op droogkomische toon zijn cursusmateriaal voorleest. Enkele serieuze stellingen over humor zijn het excuus voor heel wat vrolijke praktijkvoorbeelden. Zo leidt een praatje over „een spanning tussen twee elementen” tot diverse onverwachte combinaties. Ze zijn niet allemaal even sterk: een portret van Ruud Lubbers naast een foto van een voorover buigende mevrouw vind ik nogal flets. Misschien horen die twee zelfs veel te veel bij elkaar om grappig te zijn.

En zo zijn er wel meer momenten waarop Urgert en Geleijnse nogal makkelijk vertier vertonen. Het voordragen van gekke bijschriften bij foto's, naar het voorbeeld van Dit was het nieuws, is niet bijster origineel. Veel geestiger is dat de twee impliciet aantonen hoe voorspelbaar het publiek kan zijn. Zodra er op hun verzoek suggesties voor een grap uit de zaal komen, volgt herhaaldelijk een – vooraf geproduceerde – reactie op het scherm. Zodat de cursusleiders steeds de slimste zijn.

    • Henk van Gelder