Chinees bijgeloof rondom nieuwjaar

pigs_3.jpg  Chinese tradities rondom Chinees Nieuwjaar

-Om met een schone lei te beginnen, moet de keuken grondig worden schoongemaakt. De keukengod Zao Jun moet aan de hemelse keizer Huangdi verslag uitbrengen over het huishouden in het afgelopen jaar. Daarom hangt er een kartonnen afbeelding van Zao Jun boven het fornuis. Hem wordt zoet en alchohol om de mond gesmeerd opdat hij de hemelse keizer alleen maar goede berichten zal brengen.
Op oudejaarsdag komt de God terug en wordt er een nieuwe kartonnen afbeelding boven de oven  gehangen. Daarna wordt er vuurwerk afgestoken om zijn terugkeer te vieren en het monster weg te jagen.

-Op nieuwjaarsdag, toen ik mijn zoon ging ophalen in het huis van mijn Chinese buren, struikelde ik bijna over de notendopjes en fruitschillen. Mijn buurvrouw vertelde, dat ze op oudejaarsavond gasten had gehad en dat er opzettelijk rommel was achter gelaten op de grond. Volgens de traditie veeg je het geluk weg wanneer je de etensresten voor de tweede dag van het nieuwe jaar opruimt.

- De Chinese kappers hebben het druk gehad de afgelopen weken. Er zijn maar weinig  Chinezen die vlak voor Chinees Nieuwjaar niet naar de kapper zijn geweest. Omdat messen en scharen tot de vijftiende dag in het nieuwe jaar zijn verboden, gaat in die periode niemand naar de kapper.
Wanneer je binnen de aangegeven vijftien dagen toch naar de kapper gaat, loop je kans dat je oom komt te overlijden. De meeste Chinese kappers zijn om die reden dan ook gesloten tijdens de nieuwjaarsweken.

- Chinezen zijn heel voorzichtig met glas tijdens de nieuwjaarsweken. Wanneer je toch  een glas breekt, moet je onmiddellijk ‘suisuiping an’ zeggen. Dat betekent elk jaar vrede.

- Op nieuwjaarsdag was het opvallend stil in de stad. Chinezen horen op de eerste dag van het jaar niet naar buiten te gaan maar thuis door te brengen met de familie.

- Chinezen mogen de eerste vijftien dagen van het nieuwe jaar niet vloeken en ook niet boos worden; misschien leren ze het dan voorgoed af.

    • Bettine Vriesekoop