Bekentenis moord kroegbaas

Een van de verdachten in de moordzaak op kroegbaas Thomas van der Bijl heeft bekend dat hij de schutter is. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft de man, de 26-jarige Dwight S. uit Zoetermeer, vorige maand bekend dat hij Van der Bijl in zijn kroeg in Amsterdam-West heeft doodgeschoten.

Van der Bijl werd in april van vorig jaar doodgeschoten vlak voordat hij door de onderzoeksrechter zou worden gehoord in het onderzoek naar Willem Holleeder. De kroegbaas zou als anonieme bedreigde getuige een verklaring afleggen over Holleeder, die wordt verdacht van afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra.

In verklaringen die Van der Bijl eerder aflegde bij de politie beschuldigt de kroegbaas Holleeder van betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout in 2003. Van Hout en Holleeder waren jarenlang goede vrienden en hebben samen de ontvoering van Freddy Heineken gepland en uitgevoerd.

Thomas van der Bijl was een goede bekende van Cor van Hout en Willem Holleeder. Hij hielp de Heinekenontvoerders in 1983 met hun vlucht naar Parijs nadat de kidnap van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur was opgelost. Van der Bijl heeft ook verklaard dat hij een deel van het losgeld voor Van Hout en Holleeder heeft begraven in een bos in Parijs.

In het onderzoek naar de moord op Van der Bijl zitten nog vijf andere verdachten vast. Twee van hen hebben toegegeven dat ze bij de moord betrokken zijn. Vorige week is nog iemand aangehouden in Marokko. Justitie vermoedt dat Fred R. de opdrachtgever is van de schutter. R. werd vorig jaar zomer opgepakt in Spanje. Justitie onderzoekt nog of Van der Bijl is vermoord omdat hij zou getuigen tegen Willem Holleeder.