Ban Ki-moon wil VN-missie naar Tsjaad en CAR sturen

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon vindt dat er een vredesmacht bestaande uit 11.000 man naar Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek gezonden moet worden. Dat zei hij gisteren in de VN-Veiligheidsraad. Een vredesmacht naar de Centraal-Afrikaanse regio zou het geweld dat zich vanuit de West-Soedanese regio Darfur verspreidt, een halt moeten toeroepen.

Soedan en Tsjaad steunen elkaars rebellen. De Janjaweed-milities, die verantwoordelijk worden geacht voor veel van het geweld tegen de bevolking van Darfur, jagen Soedanezen naar vluchtelingenkampen in het oosten van Tsjaad. En antiregeringsrebellen uit Soedan ronselen op hun beurt mannen en jongens in diezelfde vluchtelingenkampen. Rebellen in het noorden van Tsjaad strijden tegen president Idriss Déby, terwijl in het noordoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) een losse coalitie van strijders rebelleert tegen de zittende president François Bozizé.

Ban Ki-moon waarschuwt voor de gevaren die aan een vredesmissie kleven, wegens de instabiele situatie in Tsjaad. Oost-Tsjaad wordt gekenmerkt door „onzekerheid, kwetsbaarheid en het slachtofferen van lokale gemeenschappen”, zei Ban Ki-moon. Hij voegde toe dat 232.000 Soedanezen en 120.000 Tsjadiërs zijn ontheemd.

Ban presenteerde gisteren een rapport met daarin twee opties voor een vredesmissie. In het ene geval zouden 6000 soldaten worden ingezet. Volgens het tweede voorstel, dat de voorkeur heeft van Ban Ki-moon, worden 10.900 soldaten gezonden. Deze optie zou, naar de mening van Ban, burgers betere bescherming bieden. Ook zouden 260 politieagenten in 12 Tsjadische vluchtelingenkampen gestationeerd moeten worden. Voor de CAR beveelt Ban een „veiligheidsaanwezigheid” aan van ongeveer 500 man.

De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben vaak gevraagd om het rapport, nadat zij in juni 2006 een bezoek brachten aan Darfur.

Vorige week, tijdens een Afrika-Frankrijk-top in Cannes, beloofden de leiders van Soedan, Tsjaad en de CAR dat ze elkaars rebellen niet zouden steunen. Frankrijk heeft militaire steun verleend aan de regeringslegers van Tsjaad en CAR. (AP, AFP, Reuters)