‘Anarchistische acties’ tegen cellencomplex

Een actiegroep verzet zich tegen de nieuwbouw van Kamp Zeist. De huizen van fractievoorzitters werden gisteren besmeurd met rode verf. De lokale politici zijn bang en geschrokken.

Actievoerders die het niet eens zijn met de uitbreiding van Kamp Zeist, hebben huizen van lokale politici besmeurd met verf. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Zeist, 20-02-2007 De huizen van zes fractievoorzitters van de gemeente Zeist zijn in de nacht van maandag op dinsdag door onbekenden besmeurd met rode verf. Bovendien werden zij per mail bedreigd. Dat heeft de fractievoorzitster van de VVD in Zeist, Joke Bottema, dinsdag gezegd. De zes fracties stemden vorige week voor het bestemmingsplan dat uitbreiding van Kamp Zeist mogelijk maakt. Politie ter plekke bij een van de getroffen huizen. Politieman maakt foto's van de schade,daad. Foto: Evelyne Jacq
Actievoerders die het niet eens zijn met de uitbreiding van Kamp Zeist, hebben huizen van lokale politici besmeurd met verf. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Zeist, 20-02-2007 De huizen van zes fractievoorzitters van de gemeente Zeist zijn in de nacht van maandag op dinsdag door onbekenden besmeurd met rode verf. Bovendien werden zij per mail bedreigd. Dat heeft de fractievoorzitster van de VVD in Zeist, Joke Bottema, dinsdag gezegd. De zes fracties stemden vorige week voor het bestemmingsplan dat uitbreiding van Kamp Zeist mogelijk maakt. Politie ter plekke bij een van de getroffen huizen. Politieman maakt foto's van de schade,daad. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

De huizen van zes fractievoorzitters van de gemeente Zeist zijn gisteren met rode verf besmeurd. De groep die de actie claimt verzet zich tegen de nieuwbouw van detentiecentrum Kamp Zeist en heeft een bedreigende e-mail aan de gemeente gestuurd.

Vorige week verstoorden twintig actievoerders een gemeenteraadsvergadering waarin een beslissing werd genomen over het centrum. De politie moest eraan te pas komen om de linkse activisten te verwijderen. Sommige gemeenteraadsleden vonden het erg intimiderend. Het bestemmingsplan waarover in die raadsvergadering werd gestemd, voorziet in de uitbreiding van Kamp Zeist. Het detentiecentrum krijgt daarmee een definitieve status.

De huizen van de zes fractievoorzitters die uiteindelijk het plan goedkeurden zijn nu door een actiegroep die zich ‘Geen bloed aan mijn handen’ noemt, besmeurd met verf. De groep spoot eerder al leuzen op het gebouw van Sonsbeek Advieskantoor in Arnhem. Dit kantoor geeft advies aan de gemeente Zeist over het bestemmingsplan.

‘Dit is een waarschuwing’, staat te lezen in de e-mail van gisteren aan de partijvoorzitters. En eindigt met de woorden: ‘Bloed aan je handen. Bloedspetters op je muur.’ De actiegroep schrijft dat niemand die medewerking verleent aan de bouw van detentiecentra nog anoniem zal blijven.

Karst Schuring, fractievoorzitter van de PvdA in Zeist, is geschrokken. „Vooral de dreigende woorden in de brief. Ik neem aan dat die heel serieus zijn. Ik moet als gemeenteraadslid gewoon aan te spreken zijn, dus daarom is mijn adres te vinden op de website van de gemeente. Door dit soort anarchistische acties wordt de democratie ondermijnd.” Ook Joke Bottema, fractievoorzitter van de VVD, is van slag. „Er gaat veel agressie van uit. Ik vind het niet ondenkbaar dat ze overgaan tot fysiek geweld.”

Wie de actievoerders zijn is onbekend. „Het zou te makkelijk zijn om er meteen vanuit te gaan dat het dezelfde zijn die de raadsvergadering verstoorden”, zegt een woordvoerder van de politie. Bij detentiecentrum Kamp Zeist worden geregeld waken gehouden door actievoerders die zich verzetten tegen de opsluiting van vluchtelingen in de gevangenis. Een woordvoerder van het Komité Sluit Kamp Zeist dat de waken en andere protestacties organiseert, zegt van niets te weten. „Wij protesteren op een andere manier.”

De nieuwbouw van Kamp Zeist betreft een nieuw cellencomplex en de sloop van het huidige, tijdelijke detentiecentrum. Hoewel de gemeente Zeist instemde met het bestemmingsplan werd er wel een motie aangenomen waarin staat dat de gemeenteraad het Ministerie van Justitie zal laten weten geen prijs te stellen op het vasthouden van vluchtelingen in Kamp Zeist. De gemeente heeft echter geen bevoegdheid dat af te dwingen bij Justitie.

    • Leendert van der Valk