Aanslag in Kosovo op voertuigen VN

PRITINA. In de Kosovaarse hoofdstad Pritina is gisteren een aanslag gepleegd op drie voertuigen van de Verenigde Naties. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Een groep die zichzelf het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) noemt, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De groep zegt met de aanslagen de dood te hebben willen wreken van twee etnische Albanezen die vorige week omkwamen bij schermutselingen met de politie. De slachtoffers maakten deel uit van een groep demonstranten die protesteerden tegen het VN-plan voor de toekomst van Kosovo. Een deel van de bevolking verwerpt dit plan, dat in gedeeltelijke onafhankelijkheid en verregaande autonomie voor de Kosovo-Servische minderheid in de provincie voorziet. Het UÇK ontstond midden jaren negentig als verzetsbeweging tegen het Servische gezag in Kosovo, en werd in 1999 ontbonden.