7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Buddhas Trendy Thais

Leiden, Botermarkt 20Telefoon (071) 514 00 47Keuken open 17.00-24.00u, ma geslotenThais, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 25,00 euro Hip

Terug van weggeweest heeft de voormalige kokkin van Einstein haar Thaise potjes nu bij Buddhas op het vuur staan. Trendy zit ’m in de inrichting. Wat de kok hier klaarmaakt oogt goed, ruikt lekker en smaakt heerlijk. Ideaal voor een extended borrel met Thaise tapas. Op zondag schuiven modieuze lekkerbekkende Leidenaren aan voor Thaise fondue. Hier zat Leiden op te wachten.

goed |Bij binnenkomst was het even wennen aan het felgekleurde interieur en de felle spots; niet heel romantisch vonden wij. Op het eten was echter werkelijk niets aan te merken. Het personeel bleek erg vriendelijk en kundig (cursus Thais gehad?!). (21-12-2006 M. P. te Den Haag)

uitstekend |Gezond en lekker Thais eten voor een goede prijs. Dit restaurant straalt een trendy sfeer uit met zijn lounge hoek. Ik ben er nu twee keer geweest en ga weer terug met andere vrienden. Iedereen vond het leuk en was erg enthousiast. (13-10-2006 A. M. te Den Haag)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 DEBAT

Meertaligheid; zegen of vloek?

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. Inl/res: 030-2332430; www.tumultdebat.nl.

Vanavond, op de Dag van de Moedertaal, een discussie en quiz over het fenomeen moedertaal. Van oudsher worden er naast het Standaard Nederlands ook Fries en een groot aantal dialecten gesproken. Daar kunnen we gevoeglijk Engels, Turks, Arabisch, en Sranang aan toevoegen. Recentelijk leeft ook de aandacht voor het Tamazight op, de taal die door de meeste berber migranten uit Marokko en door hun kinderen thuis wordt gesproken. Wat voor gevolg heeft die verscheidenheid aan moedertalen voor onze samenleving?

3 MUZIEK

Ives Ensemble

Rotterdam: Lantaren/Venster. Aanvang: 20.30u. Entree: 13/15 euro. Inl: www.lantaren-venster.nl

De muziek van het in 1986 door pianist John Snijders opgerichte Ives Ensemble is van de jongste generatie componisten. Het ensemble richt zich op het uitvoeren van werken die zich in het gebied bevinden tussen solorepertoire en grotere gedirigeerde kamermuziek. Vanavond klinkt de integrale uitvoering van Sei Quintetti van Salvatore Sciarrino. Componist Piet-Jan van Rossum kreeg carte blanche voor de eerste helft van deze double-bill. Hij componeerde Attendre longtemps, je suis sans identité, een werk voor pianosolo en ensemble.

4 REGGAEFILM

Rockers (Jamaica, 1978)

Breda: Mezz Café. Aanvang 21.00u. Toegang: gratis. Inl: www.mezz.nl

Sessiedrummer Leroy ‘Horsemouth’ Wallace, wil van zijn schaarse spaargeld een motor kopen om met platendistributie de locale muziekmarkt van Jamaica te stimuleren. Als bij een dancehall zijn kersverse motorfiets gestolen wordt door een criminele bende, roept Horsemouth de hulp in van zijn medemuzikanten om de bende te beroven en alle goederen te schenken aan de ghettobewoners. Soundtrack: Inner Circle, Peter Tosh, Bunny Wailer, The Upsetters, Junior Murvin, Third World.

5 SCHRIJFSTER

BorderKitchen: Claire Castillon

Den Haag: Prinses Mariestraat 34. Aanvang: 20.00u. Entree: 5 euro. Voertaal: Frans. Res: 070-3462355.

Crossing Border organiseert een BorderKitchen met de Franse schrijfster Claire Castillon (1975). Sinds haar debuut Le Grenier, verschenen vier boeken en een toneelstuk van haar hand. Zij zal worden geïnterviewd en vertellen over haar nieuwe boek Insect. De avond wordt geleid door Margot Dijkgraaf, literair criticus, medewerker van NRC Handelsblad, directeur van het Centre Français du Livre, en verbonden aan het Maison Descartes.

6 FILMKLASSIEKERS

The Third Man (1949)

Groningen: Images. Aanvang: 21.15u. Inl/res: www.images.nu

De eerste film in de nieuwe reeks ‘Voorjaarsklassiekers’ is de klassieke thriller The Third Man van Carol Reed. Op zoek naar de achtergronden van de mysterieuze dood van zijn vriend Harry Lime (Orson Welles), begeeft de opgeruimde en enigszins naïeve pulpschrijver Holly Martins (Joseph Cotten) zich in de achterbuurten van een door de oorlog getekend Wenen. Hij stuit daarbij op een misdadig netwerk dat zich verrijkt over de ruggen van de verarmde Europeanen en dat optimaal gebruik maakt van de militaire sectoren waarin de stad door de geallieerden is opgedeeld.

7 MUZIEK

Au Revoir Simone

Amsterdam: Paradiso Kleine Zaal. Aanvang: 22.00u. Entree: 7,- excl. lidm. Inl: www.paradiso.nl

Het geluid van Au Revoir Simone, een van de acts op het Londense label Moshi Moshi, bestaat uit een mix van keyboards, retro-drumcomputers en zoete meerstemmige vocalen. De band is beïnvloed door o.a. Modest Mouse, Beach Boys, Mountain Goats, Stereolab, Bjork, Belle & Sebastian, maar ook The Bee Gees en Billie Holiday. Zelf omschrijven de drie dames hun muziek als „warme, organische electro met openhartige vocalen”.