7 redenen om thuis te blijven

1 Spel

King Arthur, het kaartspel

Ravensburger, ca. € 12

Zo groots en overdreven als het enorme bordspel King Arthur is, van Ravensburger, met die steeds irritanter wordende stem van Merlijn die de spelers elektronisch begeleidt op hun queeste naar – in feite – niks, zo simpel, zo elegant en zo prettig is het kaartspel dat Ravensburger onder dezelfde naam op de markt brengt. Lang denken we thuis na waarom dit spel zo aardig is. Het verhaal van het spel is dat je als ridder telkens gevechten aangaat met gruwelijke monsters en foute figuren. Maar in feite kun je het spel evengoed zien als handelspel. Je kunt ridderkaarten sparen (noem ze goudstukken) en daarmee tegenstanderkaarten (monsters, enge griezels, en rare ridders) verslaan (= kopen) en daarmee avonturen aangaan die punten opleveren (= investeren). Kinderen vinden het leuk, maar ook met volwassenen is het top als tussendoortje. De spanning wordt effectief opgebouwd: je kunt op verschillende manieren avonturenkaarten ‘kopen’, maar dat is allemaal weer afhankelijk van de manier waarop de tegenstanderkaarten worden uitgelegd op tafel, en van welke ridderkaarten je van de stapel pakt. Precies goed. (HS)

2 Amusement

De Afvallers met Sterren

SBS 6, 20.30-21.30u.

Acht bekende Nederlanders binden in de strijd aan tegen de overtollige kilo’s én tegen elkaar. Linda Wagenmakers, Menno Köhler, Justine Pelmelay, Mark Dakriet, Bob Offenberg, Renée de Haan, Henk Pleket en Rachel Massing proberen ieder binnen drie maanden zo veel mogelijk af te vallen. Ze worden hierbij geholpen door personal coaches Hein Vergeer, Barbara de Loor, Imro Beuk en Yneke Vocking.

3 film

Intolerable cruelty

RTL 5, 20.30-22.15u.

Amerikaanse filmkomedie uit 2003 met George Clooney en Catherine Zeta-Jones. Miles Massey is een vooraanstaand echtscheidingsadvocaat in Los Angeles, befaamd om zijn imposante cliënten en zijn groot aantal gewonnen zaken. Verzadigd van het succes is de verveling toegeslagen en zoekt hij een nieuwe uitdaging. Hij neemt een nieuwe zaak aan van Rex Rexroth. Zijn vrouw Marylin wil van hem scheiden.

4 muziek

NPS Avondconcert

Radio 4, 20.02-22.30u.

Een terugblik op de Nederlandse Muziekdagen 2007 die van 16 t/m 18 februari plaatsvonden in Utrecht. Met een registratie van ‘Wuivend Riet’, Willem Breukers Tweede Hoboconcert dat tot de meest virtuoze hoboconcerten behoort. Ook streden drie componisten voor de jaarlijkse Henriëtte Bosmans Prijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten, van het Genootschap van Nederlandse Componisten.

5 Wereldmuziek

Rebetika

http://www.spectacularopticals.com/rebetika_index.html

De Griekse blues, zo wordt rebetika ook wel genoemd. Het genre ontstond in de jaren twintig, toen veel etnische Grieken van Turkije naar Griekenland migreerden. De migranten raakten vaak aan lager wal, en de rebetika-teksten verhalen van misère en drugsgebruik. De klagerige zang wordt begeleid door complexe ritmes op snaarinstrumenten. In de jaren dertig werden driftig plaatopnamen gemaakt. Op deze website, opgezet door hedendaagse rebetika-artiesten, is een aantal mp3-bestanden van originele rebetikaliedjes te vinden, met titels als Waarom ik cocaïne gebruik (1932) en Ze hebben het op onze hasjpijp gemunt (1934). Ook zijn er levensbeschrijvingen van bekende rebetika-artiesten. Sommigen groeiden uit tot legendes, zoals Markos Vamvakaris, wiens virtuoze bouzouki-spel (en verweerde stemgeluid) ook te beluisteren is. (EL)

5 Wereldmuziek

Rebetika

http://www.spectacularopticals.com/rebetika_index.html

De Griekse blues, zo wordt rebetika ook wel genoemd. Het genre ontstond in de jaren twintig, toen veel etnische Grieken van Turkije naar Griekenland migreerden. De migranten raakten vaak aan lager wal, en de rebetika-teksten verhalen van misère en drugsgebruik. De klagerige zang wordt begeleid door complexe ritmes op snaarinstrumenten. In de jaren dertig werden driftig plaatopnamen gemaakt. Op deze website, opgezet door hedendaagse rebetika-artiesten, is een aantal mp3-bestanden van originele rebetikaliedjes te vinden, met titels als Waarom ik cocaïne gebruik (1932) en Ze hebben het op onze hasjpijp gemunt (1934). Ook zijn er levensbeschrijvingen van bekende rebetika-artiesten. Sommigen groeiden uit tot legendes, zoals Markos Vamvakaris, wiens virtuoze bouzouki-spel (en verweerde stemgeluid) ook te beluisteren is. (EL)

6 Gereedschap

Miss Army Kit

www.firebox.com, 41,40 euro (incl. verzendkosten), of www.knifecenter.com (29,90 euro)

Vrouwen hebben het liefst alles wat ze op een avond eventueel nodig zouden kunnen hebben dicht bij zich in hun handtas: nagelvijltje, opvouwbaar spiegeltje, pincet, parfumverstuiver, balpen, schaartje, naald en draad en een pillendoosje. Stel je nu al deze toestellen voor in één voorwerp en je hebt de Miss Army Kit, een soort Zwitsers zakmes in vrouwenformaat. Het hebbedingetje is in allerlei leuke kleurtjes verkrijgbaar zoals yummi yellow, passionate purple en marvelous mint. Maar de echte diva’s kiezen uiteraard hun Miss Army Kit in pale pink. Het zakmes bevat geen overbodige mannelijke wapens als een zaag of een vergrootglas, maar is wel voorzien van alle essentiële toestellen die vrouwen in mogelijke noodsituaties kunnen gebruiken. Het is bovendien maar 9 cm groot en dus ideaal om mee te nemen. (EB)

7 Cadeau

Hemels cadeau

29,95 euro, via www.geefeenster.nl

Een fonkelend cadeau hoeft niet altijd een dure diamant te zijn. Veel goedkoper is een geschenk uit de hemel. Voor nog geen dertig euro geef je iemand zijn/haar eigen ster. En daarvoor hoef je niet naar de ESA of NASA, maar een ster benoemen kan gewoon vanachter je computer. Via de site geef je de gloednieuwe sterrennaam door, die geregistreerd wordt in het Online Star Register. Na betaling van 29,95 euro ontvang je een certificaat met de naam en coördinaten van de ster en de datum van benoeming. Ook krijg je een oorkonde en sterrenkaart. En die laatste is wel zo handig: anders moet je wel erg lang zoeken naar jouw ster. Maar wie garandeert je dat die ene ster echt de jouwe is? Alle bestelde sterren worden geregistreerd en een coördinaat wordt maar één keer uitgegeven. Maar uiteindelijk betaal je voor een papiertje. Een hemels geschenk blijft een gebaar, in plaats van een echt cadeau. (LvdS)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Ewout Lamé, Leoni van de Schraaf en Hendrik Spiering