13 uur Elfstedentocht en pokeren en rappen

1NPS, VPRO en het digitale themakanaal /Geschiedenis gaan zaterdag 22 jaar terug in de tijd. Vanaf 8.00 uur ’s ochtends is op het themakanaal het complete verslag te zien van de Elfstedentocht van 1985. De dertien uur durende uitzending is onderdeel van het crossmediale project De Elfstedentocht gaat door! Het verslag was voor de publieke omroep in 1985 de grootste operatie tot op dat moment. Tussen vijf uur ’s ochtends en één uur ’s nachts stonden door heel Friesland camera’s en verslaggevers om het volksfeest op ijs vast te leggen. Het resultaat, met onder meer het complete wedstrijdverslag en alle gebeurtenissen die dag rond de toerrijders, ligt nu al 22 jaar in de archieven en wordt op 24 februari vertoond op /Geschiedenis.

Op zondag 25 februari, is op Nederland 2 De Avond van de Elfstedentocht te zien. Op Radio 1 zendt OVT bovendien de documentaire De Tocht van 1963 uit.

Zaterdag, geschiedenis.tv, 8.00u. Zondag, Ned. 2, 20.25u. Web: elfstedenwiki.vpro.nl.

2Wie kent Marcel ‘The Flying Dutchman’ Luske en Noah ‘Exclusive’ Boeken? De twee vormen volgens omroep Tien de absolute top van het Nederlandse poker. Vanaf zaterdagavond is het duo te zien in het nieuwe programma Poker Kings NL. Tien biedt de kijkers een ‘unieke blik achter de schermen van de internationale pokerwereld’. De sport – of het spelletje – is hot. Luske en Boeken reizen langs toernooien in in Monaco, Barcelona, Londen, Kopenhagen, Parijs en natuurlijk Las Vegas. Tien zendt wekelijks ook een registratie uit van een groot toernooi.

Zaterdag, Tien, 23.15u. Web: tien.tv/pokerkingsnl.

325 Jaar hiphop in Nederland is het centrale thema zondagavond bij de VPRO. In Desmet in Amsterdam ontvangen presentatoren Andrew Makkinga en Bram van Splunteren een aantal bekende Nederlandse rappers, zoals Def P., Brainpower, E-Life, Extince, Nina, Party Squad en Raymster. Er zijn live optredens en aan de hand van historische opnamen uit de VPRO-archieven wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van de Nederrap onder de loep genomen.

Zondag, Ned. 3, 20.30u. Web: www.vpro.nl.

4Vergeet Medisch Centrum West, ER en Grey’s Anatomy. Kijk naar Green Wing. De comedy gaat over de staf in een Engels ziekenhuis. Geen bloed, geen operaties, maar botte humor. Vanavond niet, vanwege Barcelona-Liverpool. Aflevering 4 van de eerste negendelige reeks is volgende week te zien.

Woensdag 28 febr, Ned. 3, 21.30u. Web: channel4.com/greenwing

    • Jan Benjamin