Zelfverzekerde Haase behaalt eerste ATP-zege

Op het tennistoernooi in Rotterdam behaalde Robin Haase (19) gisteren zijn eerste ATP-overwinning. „Ik zou niet weten wat ik moest vieren: dit is pas de eerste ronde.”

Robin Haase Foto WFA WFA57:TENNIS ABN AMRO TOURNOOI:ROTTERDAM;19FEB2007- Robin Haase heeft zijn eerste zege op de ATP Tour te pakken. De pas 19-jarige Hagenaar was in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam te sterk voor de Kroaat Roko Karanusic: 6-3,7-6. WFA/wc/str. Henk Koster WFA
Robin Haase Foto WFA WFA57:TENNIS ABN AMRO TOURNOOI:ROTTERDAM;19FEB2007- Robin Haase heeft zijn eerste zege op de ATP Tour te pakken. De pas 19-jarige Hagenaar was in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam te sterk voor de Kroaat Roko Karanusic: 6-3,7-6. WFA/wc/str. Henk Koster WFA WFA

De nacht voor zijn debuut op het ABN Amro-toernooi had hij in Rotterdam doorgebracht. De reis vanuit zijn woonplaats Den Haag is nog geen 25 kilometer, maar Robin Haase (19) wilde er zeker van zijn dat zijn trainingsschema niet werd verstoord door een file. Niets wilde de tennisser aan het toeval overlaten; sinds vrijdag trainde hij in Ahoy om alvast te wennen aan de omstandigheden. En hij had vooraf een sterkte-zwakteanalyse gemaakt van zijn tegenstander.

Mede dankzij zijn gedegen voorbereiding behaalde Haase gisteravond in Rotterdam zijn eerste ATP-overwinning tegen Roko Karanusic (24). De Kroatische qualifier had weinig in te brengen tegen het jonge talent dat enkele weken geleden van toernooidirecteur Richard Krajicek een wildcard had ontvangen.

Haase begon de wedstrijd met twee aces en brak Karanusic in diens eerste opslagbeurt. In amper een half uur tijd trok hij de eerste set naar zich toe: 6-3. Ook in het tweede bedrijf wist hij zijn tegenstander snel te breken, maar kreeg hij in de tiende game drie breakpunten tegen. In de tiebreak was Haase echter met 7-2 de meerdere van Karanusic die in het kwalificatietoernooi indruk had gemaakt door geen set te verspelen tegen twee geplaatste spelers.

De zege komt als geroepen voor Haase, die dit jaar nog weinig indruk wist te maken. Vorige maand probeerde hij zich tevergeefs te kwalificeren voor wat zijn eerste grandslamtoernooi als senior had moeten worden: de Australian Open. Begin februari ging hij tijdens de kwalificaties onderuit in Marseille.

Haase zelf wilde gisteren niet lang stilstaan bij de onfortuinlijke start die volgens hem te wijten was aan slechte weersomstandigheden en een tijdelijke black-out. „Verliezen is geen drama”, zei hij op de hem kenmerkende zelfverzekerde toon. „Als je geen Federer of Nadal heet, verlies je bijna elke week. Ik weet dat je in dit vak geduld moet hebben. Het belangrijkste is dat ik hier lekker sta te spelen.”

Haase begon zijn profcarrière in 2005. In dat jaar bereikte hij als junior de finale van Wimbledon en de halve finale van de Australian Open. Als senior maakte hij vorig jaar een reuzensprong op de wereldranglijst: van nummer 669 naar plaats 167. „Robin kan nog ver komen”, concludeerde Nederlands beste tennisser Raemon Sluiter, nadat hij eind vorig jaar de finale van de nationale Masters van Haase had verloren. De Hagenaar oogstte na afloop veel lof van zijn negen jaar oudere collega die hem „een veelbelovende slimme tennisser” noemde. Sluiter moet de 34ste editie van het ABN Amro-toernooi aan zich voorbij laten gaan omdat hij niet op tijd is hersteld van een buikspierblessure die hij tijdens de kwalificaties voor de Australian Open opliep. Gisteravond volgde hij de verrichtingen van Haase aan de zijde van Davis-Cupcaptain Jan Siemerink.

Siemerink moet aangenaam zijn verrast door het optreden van de Jong Oranje-speler, op wie hij over anderhalve maand een beroep zou kunnen doen voor de ontmoeting met Groot-Brittannië in Birmingham. Niet alleen was Haase gisteren balvast, hij bewees ook over een flinke dosis lef te beschikken. Zo werkte hij een 0-30 achterstand halverwege de tweede set weg met een goed geplaatste bal in de kruising en een sterke opslag. „Ik had niet echt last van spanning”, zei hij na afloop. „Een wedstrijd op ‘love’ beginnen geeft veel zelfvertrouwen.”

Op de vraag hoe hij zijn eerste ATP-zege ging vieren, fronste Haase zijn voorhoofd. „Ik zou niet weten wat ik moest vieren. Dit is pas de eerste ronde. Als het aan mij ligt, blijft het hier niet bij.”

In de tweede ronde speelt Haase tegen de winnaar van het duel tussen de top-25-spelers Tomas Berdych en Mikhail Joezni. „Wie mijn volgende tegenstander wordt maakt me niet veel uit”, sprak hij vol bravoure. „Ik heb tegen iedereen kansen.”

    • Danielle Pinedo