Zeeuw maakt rijke Bolivianen het hof

Het oerwoud kruipt er uit alle hoeken en gaten en verreweg het grootste deel van de tuin.jpgbevolking is er straatarm. Als er dus één beroep is dat je in Bolivia beter niet kunt uitoefenen - zou je denken - is het wel dat van tuinarchitect. En toch is dat uitgerekend wat de uit Vlissingen afkomstige 39-jarige Ingo Betram er doet. Al twaalf jaar lang runt hij in de Boliviaanse stad Santa Cruz zijn steeds groter wordende bedrijf dat uiteraard El Tulipán heet. De firma verkoopt bijzondere, zelfgekweekte planten en Japanse bonsai boompjes en legt mooie, strakke tuinen aan. Ze zijn zeer in trek bij de bijzonder kapitaalkrachtige happy few die in deze streek kasten van huizen laat aanleggen. ,,Een Boliviaan met geld doet hier niets liever dan ermee pronken. Ze hebben een druk leven met veel stress en willen in hun tuin goed kunnen uitrusten´´, zegt Betram terwijl hij in zijn design kantoor de laatste offerte voor een tuin van 20.000 dollar in een mapje stopt. De wachttijd voor zijn tuinen bedraagt op dit moment twee maanden.

tuinder.jpgHij weet het nog precies. Kort nadat Ajax voor de laatste keer de Champions League won (in 1995 met 1- 0 van AC Milan via een doelpunt van PSV-spits Patrick Kluivert) reisde Betram voorgoed af naar Bolivia. De bosbouw ingenieur kende het gebied omdat hij er in 1991 een stage liep. Hij onderzocht destijds de Amerikaanse mahonie boom (mara) die in de jungle toen al op zijn laatste benen liep. ,,Houtkappers zochten de resterende exemplaren door in helikopters boven het oerwoud te vliegen om de soms veertig meter hoge bomen te kunnen vinden. Nu is de boom vrijwel niet meer te zien.´´

De Bolivianen kappen het bos en een Zeeuw geeft ze - samen met zijn Argentijnse tuinontwerpster Marcela Montes - weer wat groen perspectief. Het kan soms raar lopen. Betram profiteert dankbaar van de groeiende sociale en politieke spanningen in Bolivia. De economisch welvarende oostelijke stad Santa Cruz is een reusachtige vluchtheuvel voor mensen uit het onrustige regeringscentrum La Paz of uit de arme binnenlanden.

,,De mensen willen kunnen zeggen: ik heb een tuin van El Tulipán. En er zijn hier genoeg rijke sojaboeren, eigenaren van grote ondernemingen of witwassers van cocagelden. Dit is een ondernemend en bourgondisch volk. Als een auto een deukje heeft, wordt de kar ingeruild voor een nieuwe. Een mooie tuin hoort ook bij die levensstijl.´´

Betram geniet ervan met volle teugen. ,,Hier kun je je ten minste onderscheiden.´´ Hij heeft net op dertig kilometer afstand een 39 hectare groot bos gekocht. Daar gaat hij planten kweken en legt hij een park aan. ,,Al die spullen die je in Nederland in een tuincentrum koopt, gaan wij gewoon zoeken in het bos. Mooie stenen in de bergbeken of fijne stronken hout. Dat soort spul is in Europa schreeuwend duur.´´

Het is alleen te hopen dat de maatschappelijke spanningen niet verder oplopen. Want ja, een klein beetje bang is Betram ook wel voor een burgeroorlog. ,,Je voelt af en toe wel dat je danst op een vulkaan. Maar ja, je moet een beetje flegmatiek zijn.´´

tuin1.jpg

 

    • Marcel Haenen