Winterspelen in een zonnig oord

Sotsji is de hipste badplaats van Rusland en kandidaat voor de Olympische Winterspelen van 2014. Deze week zijn de inspecteurs van het IOC op bezoek in de stad die politiek sterk staat.

Sotsji heet de Olympische Winterspelen van 2014 nu al welkom. (Foto Reuters) ** FILE ** Cars ride by a billboard appealing to bring the 2014 Winter Olympics to Russia in the outskirts of the Black Sea resort city of Sochi, Russia, in this Mon. Jan. 22, 2007 file photo. The billboard reads: Sochi 2014, Together we shall win! With its palm trees and Black Sea beaches, Sochi seems like a good spot to hold the Summer Olympics. Turn your back on the seaside sights, though, and it's clear why the city is bidding for the 2014 Winter Games. The dramatic setting combining subtropical vegetation and alpine chill in a comparatively compact area is a key element in Sochi's campaign to bring the Winter Olympics to Russia for the first time.(AP Photo/Mikhail Metzel, File)
Sotsji heet de Olympische Winterspelen van 2014 nu al welkom. (Foto Reuters) ** FILE ** Cars ride by a billboard appealing to bring the 2014 Winter Olympics to Russia in the outskirts of the Black Sea resort city of Sochi, Russia, in this Mon. Jan. 22, 2007 file photo. The billboard reads: Sochi 2014, Together we shall win! With its palm trees and Black Sea beaches, Sochi seems like a good spot to hold the Summer Olympics. Turn your back on the seaside sights, though, and it's clear why the city is bidding for the 2014 Winter Games. The dramatic setting combining subtropical vegetation and alpine chill in a comparatively compact area is a key element in Sochi's campaign to bring the Winter Olympics to Russia for the first time.(AP Photo/Mikhail Metzel, File) Associated Press

Sotsji wordt in reisgidsen aanbevolen vanwege de ligging aan de Zwarte Zee en het gematigde subtropische klimaat. Een plek om te zonnen en te flaneren, niet om te schaatsen of te skiën. En toch is de hipste badplaats van Rusland een belangrijke kandidaat voor de Olympische Winterspelen van 2014.

Kan het gekker? Op het oog niet, maar de combinatie van een zonnig vakantieoord met de koude Spelen is ook weer niet zo merkwaardig als het lijkt. Elke stad met een skigebied in de achtertuin maakt tegenwoordig een kans, zie de toewijzing van de Winterspelen aan Turijn (2006) en Vancouver (2010). Uit het stemgedrag van de leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) blijkt bovendien hun voorliefde voor steden waar het goed toeven is.

Maar Sotsji is voor 2014 een uitzonderlijke kandidaat, ook al zijn vanuit de stad de besneeuwde toppen van het Kaukasusgebergte zichtbaar, met daarin verscholen de ietwat verouderde skipistes van Krasnaja Polyana, wat ‘het rode veld’ betekent. En de nabijheid van dat sneeuwgebied is de voornaamste reden voor Sotsji’s kandidatuur. Want de stad zelf mist elke voorziening op wintersportgebied; voor de Spelen moet alles nog worden gebouwd.

Maar een bestudering van de plannen leert dat Sotsji zich met een doortimmerd plan presenteert en kans maakt op een goede beoordeling van de evaluatiecommissie, die deze week op bezoek is om namens het IOC de ultieme inspectie uit te voeren.

Als de commissieleden hun werk goed doen, zullen zij ook iets meekrijgen van de scepsis onder de bevolking. Want niet iedereen in Sotsji zit te wachten op de Winterspelen. De kritiek varieert van bezwaren tegen de geplande miljardeninvestering tot de veronderstelling dat de kans van slagen klein is, omdat twee eerdere pogingen (voor 2002 en 2006) zijn mislukt. En de tegenstanders zijn niet vergeten, dat de autoriteiten later hebben erkend dat het hun destijds in eerste aanleg om free publicity was te doen.

Sotsji kon wel enige bekendheid gebruiken, want na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 kwam de klad in het toerisme. Pas de laatste jaren is dankzij een herstelprogramma de oude glorie teruggekeerd en is Sotsji een dynamische stad waar de brede boulevards, de kuuroorden, de zonovergoten stranden, de terrasjes, de restaurants en de discotheken weer druk bezocht worden.

Maar daarmee zijn de Winterspelen nog niet binnengehaald, hoewel Sotsji de grote favoriet is. Belangrijkste concurrent is het Zuid-Koreaans PeyongChang en niet Salzburg. De Oostenrijkse stad lijkt buiten zijn schuld kansloos, omdat de van dopingpraktijken verdachte biathloncoach Walter Mayer uit Oostenrijk een aanklacht tegen IOC-voorzitter Jacques Rogge en WADA-voorzitter Dick Pound had ingediend. Hoewel de zaak niet meer speelt, staat vast dat het de kandidatuur van Salzburg in IOC-kringen geen goed heeft gedaan.

Sotsji is politiek ook de sterkste kandidaat omdat het de volledige steun heeft van de Russische regering én president Vladimir Poetin, die overigens een zomerverblijf in Sotsji heeft. De opvatting dat een grootmacht als Rusland na 1980 (Zomerspelen Moskou, red.) weer eens aan de beurt is, wordt steeds breder gedragen in IOC-kringen, zeker nadat vorig jaar de Zomerspelen van 2012 niet aan Moskou maar aan Londen werden toegekend.

Het voordeel van Sotsji deze keer is dat een eventuele politieke keus verdedigd kan worden met een verwijzing naar de plannen. Want het zogenoemde bid is sterk. Dat is gebaseerd op twee compacte locaties: één voor het olympische dorp, de centra voor de media, de huldigingen en de ijssporten aan de Zwarte Zee en één voor de sneeuwsporten in Krasnaja Polyana, het skigebied op vijftig kilometer afstand van de stad.

Bovendien ligt er een stevig financieel fundament onder de plannen. De Russische regering heeft zich garant gesteld voor de tekorten, draagt voor 418 miljoen dollar bij in de organisatiekosten en komt bovendien met een ontwikkelingsplan voor de stad en zijn ommelanden van twaalf miljard dollars. De hele infrastructuur rond Sotsji wordt aangepakt, onder andere met 59 kilometer snelweg naar de Kaukasus, die moet garanderen dat de olympische familie in 2014 binnen een half uur van Sotsji in Krasnaja Polyana kan komen.

Een ander sterk punt van Sotsji is dat het deze keer uitgekiend te werk is gegaan. De Russen zijn eerst de wereld overgetrokken om te luisteren en te leren. Ze hebben zich bewust niet beperkt tot de kennis in eigen land en veel internationale experts aangetrokken. En wat de strategie betreft heeft het kandidaatscomité zich laten begeleiden door de deskundigen uit Londen, dat in juli 2005 de Zomerspelen binnenhaalde ten nadele van topfavoriet Parijs.

Een ander pluspunt: kort voor de komst van de evaluatiecommissie sloot het kandidaatscomité van Sotsji nog een overeenkomst met milieuorganisaties om de Spelen ecologisch verantwoord te ontwikkelen. Een van de partners wordt het wereldnatuurfonds (WWF), waarvan de voorzitter van de Russische afdeling in de pers verzekerde „dat er geen ecologische problemen zullen ontstaan, omdat experts integraal aan uitvoering van de plannen zullen meewerken”.

    • Henk Stouwdam