Volvo doet bod op truckdivisie Nissan

De Zweedse truckfabrikant Volvo heeft vandaag een bod uitgebracht van 810 miljoen euro op de vrachtwagendivisie van de Japanse fabrikant Nissan. Volvo wil met de aankoop zijn positie in Azië versterken.

Volvo, dat reeds 19 procent van de aandelen van truckdivisie Nissan Diesel bezit en daarmee de belangrijkste aandeelhouder is, zou 100 procent in eigendom krijgen als de overname slaagt. De raad van bestuur van Nissan Diesel staat achter de overname. Topman Iwao Nakamura liet weten blij te zijn met een eventuele deal. Volgens Nakamura leidt een overname tot kostenbesparing en meer mogelijkheden tot investeringen. „Wat wij het liefst willen, is groei”, liet hij op een persconferentie weten. „En deze stap is de meest effectieve manier om te groeien.”

Jorma Halonen, vicepresident van de Volvo Groep, maakte bekend dat Nissan Diesel na een overname dezelfde naam houdt en dat het management in Japanse handen blijft. De deal kan eind maart rond zijn, aldus Volvo.

Volvo heeft nog geen eigen merk in Azië. In de VS fabriceert Volvo onder de naam Mack Trucks en in Europa onder het merk Renault Trucks. Volvo is de op één na grootste vrachtwagenfabrikant ter wereld, na het Duitse DaimlerChrysler. Nissan Diesel is de vierde vrachtwagenproducent in Japan. Het bedrijf verkocht in 2005 ongeveer 42.000 bussen en vrachtwagens en telt 8.900 werknemers.

De koers van Nissan Diesel steeg na de bekendmaking van het bod van Volvo met 18 procent. Die van Volvo steeg met 2 procent.

Volvo is uit op een marktaandeel van 20 tot 25 procent van de Aziatische markt. Dat is ongeveer eenzelfde positie als Volvo in de VS en in Europa heeft.

Nissan Diesel heeft in Japan een marktaandeel van circa 24 procent in zware trucks en 15 procent in het middensegment. (AP)