Villepin: plan voor 10.000 ontslagen

Vliegtuigbouwer Airbus is er gisteren door Frans-Duitse verdeeldheid niet in geslaagd een reddingsplan te presenteren. De Franse premier Villepin bevestigde vandaag dat is voorzien in 10.000 ontslagen.

Het is nog onduidelijk hoe deze worden verdeeld over de 57.000 werknemers van Airbus.

De Franse topman van het bedrijf, Louis Gallois, onderstreepte gisteren de „noodzaak om heel snel een oplossing te vinden die nationale kwesties overstijgt”. Airbus verkeert in crisis sinds vorig jaar vertragingen en complicaties aan het licht kwamen bij de bouw van de superjumbo A380. Deze bleken mede het gevolg van gebrekkige samenwerking tussen de Duitse en Franse delen van het bedrijf. Leidinggevenden bij Airbus en moederbedrijf EADS stapten op na ophef over hun aandelenhandel in de maanden voordat de problemen bekend werden.

Sindsdien volgen de crises bij Airbus elkaar op. Een nieuwe topman, Christian Streiff, vertrok binnen enkele maanden omdat hij geen steun kreeg van EADS voor de herstructurering van Airbus. Zijn opvolger Louis Gallois leidt behalve Airbus ook EADS, waar hij samenwerkt met de Duitse topman Thomas Enders.

Gallois wil met het reorganisatieplan Power 8 de kosten bij Airbus tot 2010 reduceren met 5 miljard euro, en daarna jaarlijks 2 miljard besparen. Ook wil hij specialisering per vestiging bevorderen en meer werk uitbesteden. Gallois spreekt van het opzetten van een ‘nieuw Airbus’ met een geïntegreerde bedrijfscultuur.

Maar gisteravond strandden de onderhandelingen over de herstructurering opnieuw. EADS maakte bekend dat de onenigheid gaat over de werkverdeling bij de bouw van de nieuwe A350 XWB, die moet gaan concurreren met de Boeing 787.

Gallois zou de bouw willen concentreren in Toulouse. De Duitse fabriek in Hamburg zou dan de hoofdfabriek worden voor een andere nieuwe serie, de A320. Maar de Duitse deelnemers zouden vasthouden aan de traditionele verdeling tussen de landen: 35 procent in Frankrijk en Duitsland, 20 in Groot-Brittannië en 10 procent in Spanje. Vrijdag zullen de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Merkel de problemen bij Airbus bespreken.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Villepin: plan voor 10.000 ontslagen (20 februari, pagina 13) is sprake van een Airbus-fabriek voor een andere nieuwe serie, de A320 . De A320 dateert van 1986. Bedoeld is een nieuwe versie van dit vliegtuigtype.