Twee verdachten voor treinaanslag in India

De Indiase politie heeft de portretten verspreid van twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag gisteren op de Vriendschapexpres. Zij zijn volgens de politie een kwartier voor de twee bommen ontploften van de trein gesprongen. Het dodental van de aanslag is gestegen naar 68.

Ooggetuigen meldden dat de twee kort na het vertrek uit New Delhi aan de conducteur vroegen of ze mochten uitstappen, omdat ze in de verkeerde trein zaten. Zij kregen toestemming om de trein te verlaten toen die vaart minderde. De mannen waren volgens de getuigen ongeveer 35 en 27 jaar oud en spraken Hindi.

De aanval „was het handwerk van militanten”, zegt de politie. Er is nog geen verdenking in de richting van een bekende groep. De woordvoerster van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat het „onzinnig” is om islamitische terreurgroepen uit Kashmir te verdenken, omdat de meeste inzittenden van de trein Pakistanen waren. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Kasuri begint vandaag aan een bezoek aan India. Behalve ontmoetingen met zijn Indiase collega Mukherjee en premier Singh zal hij Pakistaanse slachtoffers van de aanslag in een ziekenhuis in New Delhi bezoeken.

(AP, Reuters)