Top 100: Bakker verslaat Kluun

Het dieetboek Bereik je ideale gewicht van Sonja Bakker is het best verkochte boek van 2006. Er werden 671.890 exemplaren van verkocht, zo blijkt uit de jaarlijkse top 100 van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, die vanmorgen is vrijgegeven. Na Bakker maken Kluun (Komt een vrouw bij de dokter, 475 duizend exemplaren), Dan Brown (De Delta deceptie, 340 duizend), weer Kluun (De weduwnaar, 320 duizend) en Khaled Hosseini (De vliegeraar, 300 duizend) de top vijf vol.

Bakkers boek is een uitzonderlijk succes: de afgelopen tien jaar had de nummer één van de CPNB-lijst nooit zo’n hoog verkoopcijfer. De opkomt van de ‘megasellers’ is toch al een trend: vier jaar geleden was De bewoonde wereld van Nicci French het best verkochte boek met 218 duizend exemplaren. Dat aantal komt overeen met wat de nummer acht van 2006 (Siebelinks Knielen op een bed violen) heeft verkocht.

Andere Nederlandse literaire titels in de top 100 zijn Tommy Wieringa’s Joe Speedboot (17), Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor van Renate Dorrestein (20), AKO-prijswinnaar De bekoring (Hans Münstermann, 46), Kader Abdolahs Het huis en de moskee (49), Maarten ’t Harts Het psalmenoproer (54) en Tirza van Arnon Grunberg (65). Vrouwelijke thrillerauteurs als Saskia Noort, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef dragen ertoe bij dat uitgeverij Anthos de meeste boeken in de top 100 heeft. De winnaar van vorig jaar, Harry Potter en de halfbloed prins, staat er niet meer in.

De hele lijst, plus de tophonderds vanaf 2001, staat op www.cpnb.nl