Televisie Voorkeur

In de documentaire Earth Investigated: Alien Contact aandacht voor het onderzoek naar intelligente wezens in het heelal. Veel wetenschappers denken dat wij niet de enige intelligente wezens in het heelal zijn. Met de radiotelescoop van het Arecibo Observatorium op Puerto Rico (foto) worden radio- en tv-signalen vanaf onze planeet de ruimte ingestuurd; het is mogelijk dat een intelligent ras deze uitzendingen ontvangt. National Geographic, 22.30-23.30u. Earth Investigated: Alien Contact

actualiteiten

Netwerk. Reconstructie van het kelderdrama in het Oostenrijkse Linz waar een moeder haar drie dochters zeven jaar lang in een kelder heeft opgesloten. Geprobeerd wordt een antwoord te geven op de vraag waarom de scholen niet ingrepen toen de kinderen niet meer kwamen en waarom jeugdzorg niet ingreep. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Onder meer aandacht voor de aanwezigheid van vier ministers uit de provincie Limburg in het nieuwe kabinet en de interpretatie van de verschillen in de Cito-toets bij allochtone en autochtone leerlingen. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Dianas Tod - Mythos und Wahrheit. Over de gebeurtenissen rond de dood van prinses Diana op 31 augustus 1997 in Parijs. ZDF, 20.15-21.00u.

Jehova of een operatie? BBC-documentaire over het dilemma van een meisje dat een zware operatie moet ondergaan maar als getuige van Jehova geen bloedtransfusie mag laten uitvoeren. België 2 (Canvas), 20.50-21.35u.

Seconds From Death: Tragedy At Bhopal. Niemand weet hoeveel doden er precies in 1984 vielen bij de ramp van Bhopal, India, de grootste industriële ramp uit de geschiedenis. Maar het moeten er ongeveer vierduizend zijn geweest. Een wolk gifgas, waarvoor het Amerikaanse chemieconcern Union Carbide verantwoordelijk was, dreef ’s nachts over de stad en eiste de levens van duizenden slapende mensen. Hoe kon dat? National Geographic, 23.30-24.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Aandacht voor de voorstelling BEST van cabaretière Sanne Wallis de Vries. Verder directeur Gijs van Tuyl van het Stedelijk Museum over Andy Warhol, die 20 jaar geleden op 22 februari 1987 overleed. Ned.3, 19.30-20.00u.

Het elfde uur. Gesprek met Esmaa Alariachi, een van de Meiden van Halal. Zij reageert op de commotie rond de dubbele nationaliteit. Verder gaat de Limburgse bisschop Everard de Jong in op seksualiteitsbeleving. Hij heeft er een boek over geschreven. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Oud-politica Lousewies van der Laan praat over de huidige politieke situatie en over de koers van D66 als kleine oppositiepartij. Advocaat Bram Moszkowicz praat over zijn besluit de verdediging van de verdachte Holleeder te beëindigen. Verder IKON-presentatrice Annemiek Schrijver over haar romandebuut Rachab. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

The madness of modern families: Food. Serie over het moderne familieleven. Het kost gezinnen steeds meer moeite met z’n allen aan tafel te eten. Kinderen willen geen gezond maar lekker eten, en ouders willen graag samen aan tafel zitten zonder ruzies. Een onmogelijke opgave? BBC2, 20.00-20.30u.

Sleep clinic. Serie over het werk in de slaapkliniek Papworth Hospital in Cambridge. Jodie wordt ‘s nachts herhaaldelijk wakker. Volgens haar wordt ze achtervolgd of rent ze achter galopperende pony’s aan. BBC2, 20.30-21.00u.

Dr. Alice Roberts: Don’t die young. Zesdelige serie over de werking van het menselijk lichaam besluit met de werking van de hersenen. BBC2, 21.30-22.00u.

Aanpakken & wegwezen. Serie over Nederlanders die zich inzetten voor een goed doel in het buitenland. Gerda en Johan van der Ley verhuizen van Schiermonnikoog naar een klein Noors plattelandsdorpje om met hun dochters een nieuw leven te beginnen, en om de vergrijzende gemeenschap te hulp te schieten. Ned.2, 22.50-23.25u.

Trust me I’m a healer: Tony super energy. Aflevering in een serie over mensen met geneeskrachtige gaven. Tony Chadwick gebruikt eigenaardige voorwerpen, waaronder een zelfgemaakte doornenkroon, om aandoeningen zoals onvruchtbaarheid te behandelen. BBC2, 0.20-0.50u.

sport

Tennis. Samenvattingen van de partijen in het ABN AMRO-tennistoernooi in Rotterdam. Dagelijks, Ned.1, 17.00-18.00u,

Voetbal. Na de voorbeschouwing vanaf 20.40 uur rechtstreeks verslag van de wedstrijd in de Champions League van PSV tegen Arsenal. Johan Cruijff analyseert de wedstrijd. Ook een nabeschouwing. Ned.3, 20.00-23.05u.

digitaal kanaal

Willem Elsschot. Na een gesprek met literair criticus van NRC Handelsblad Pieter Steinz over de schrijver Willem Elsschot om 20.40 uur een herhaling uit 1963 van het programma Literaire ontmoetingen waarin Simon Carmiggelt zijn literaire idool Willem Elsschot, pseudoniem van Alfons Jozef de Ridder, presenteert. Daarna vertelt Ida de Ridder, dochter van Elsschot, over haar vader en haar boek Willem Elsschot, mijn vader. www.cultura.nl, 20.30-21.40u.