Televisie Film van de dag

Uit Dumb & Dumber. Dumb and Dumber Year: 1995 Director: Peter Farrelly Jim Carrey Jeff Daniels
Uit Dumb & Dumber. Dumb and Dumber Year: 1995 Director: Peter Farrelly Jim Carrey Jeff Daniels PHOTOS12

Dumb & Dumber. Vulgair, smakeloos, te veel poep- en piesgrappen en geobsedeerd door lage lichaamsfuncties: de gebroeders Farrelly staan in een lange komische traditie die teruggaat tot Aristophanes en Shakespeare. Google op ‘low comedy’ en je vindt diverse voorbeelden. Experts wijzen op het anti-elitaire gehalte van deze vorm van komedie, die bevrijdend zou werken. De lage komedie verwijst niet alleen naar de lager gelegen gebieden van ons lichaam, maar ook naar lagere klassen die zich in boertigheid en minder verfijnd gevoel voor humor zouden onderscheiden van de hogere. Dumb & Dumber zit vol scènes die carnavalesk zijn. Geen wonder dat de film nu – de laatste dag van carnaval – uitgezonden wordt. Het is met opzet erg kinderlijke humor. Een van de leukste ogenblikken is als het duo een koude lantaarnpaal likt en vastvriest.(Peter en Bobby Farrelly, 1994, VS), Veronica, 20.30-22.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg