Streaming video volgens Commodore

commadore_gravel.jpgCommodore Gravel, zo heet de nieuwe lijn multimediaspelers van Nederlandse makelij die deze maand in de winkel liggen. Komt de naam bekend voor? Kan kloppen, want in de jaren tachtig, toen de winters nog koud waren en multimedia-pc’s nog moesten worden uitgevonden, verkocht Commodore de meest populaire spelcomputers. In 1993 werd het oorspronkelijk bedrijf opgedoekt, de merknaam is sindsdien diverse malen doorverkocht.

Yeahronimo uit Baarn heeft nu de rechten van de naam Commodore en de retrospelletjes in handen. Van hun eerste Commodore mp3-spelers Evic en Mpet is weinig vernomen. De nieuwe mediaspelers, Commodore Gravel Pocket en Commodore Gravel Home, zijn anders dan anders: ze zijn voornamelijk bedoeld voor streaming gebruik. Met name de Gravel Pocket doorbreekt de traditie om steeds grotere hoeveelheden geheugen in mediaspelers te proppen. De iPod wordt nu met een 80 GB harddisk verscheept, maar de Pocket doet het met maximaal 2 GB flashgeheugen en een wifi-verbinding.
Vorig jaar op de IFA waren de kastjes al te zien, maar vorige week werd duidelijk wat je er nu eigenlijk mee kunt: Uitzendinggemist.nl bekijken en lid worden van een muziekwinkel met twee miljoen titels. Daar kun je muziek “in bruikleen” aanschaffen, dus alleen streaming beluisteren en niet downloaden.
Streaming video wordt een gouden toekomst voorspeld, maar tot nu toe houdt de kwaliteit van Youtube-filmpjes en Uitzendinggemist.nl niet over. De bandbreedte is namelijk beperkt tot 500 kbit/seconde. Dat maakt voor de Pocket-speler (met een klein 2,8 inch scherm) misschien niet zo veel uit, maar op die Commodore Gravel Home en een grootbeeld tv is dat plaatje nog niet te pruimen.

Misschien loopt Commodore op dat punt een beetje voor de muziek uit. De Apple iPhone kan zodra ie uitkomt bijvoorbeeld niet rechtstreeks uit de iTunes-winkel streamen, hoewel het apparaat er wel de specificaties voor heeft. Over streaming videospelers gesproken: krachtige PMP’s als de Cowon Q5 en de Archos 604 (of de nieuwe 704) zijn ook uitstekend in staat om content via wifi te bekijken. Er zit alleen geen betaalmodel aan vast, zoals Commodore nastreeft.
Terug naar de Gravel Pocket. De interface van de Gravel-omgeving ziet er erg gebruiksvriendelijk uit. Boeiend is ook de navigatieknop van de Gravel Pocket, die aan de onderkant van het toestel gehuisvest is. Jammer genoeg is er geen browser ingebouwd. Je koopt dan wel een apparaat met draadloze internetverbinding, maar surfen en mail checken is er niet bij. Retrogamen trouwens ook niet, volgens deze specificaties (Gravel Pocket, pdf) (Gravel Home, pdf).

  • Gravel Pocket: 299/329 euro voor 1 resp 2 GB-versie
  • Gravel Home: 549 voor 80 GB, 699 voor 160 GB versie
    • Marc Hijink