Schoen met tenenproblemen

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

Uit de nieuwe collectie van Sacha Shoes.

„Deze zomer moet het gebeuren”, zegt de verkoopster van het brave schoenenmerk Manfield in een Rotterdams winkelcentrum op samenzweerderige toon. De vrouw wordt nu nog omringd door laarzen in alle toonaarden, maar voor haar bestaan die al niet meer. Ze heeft het over de ballerina. Vorige zomer geïntroduceerd en gedragen door een modebewuste voorhoede, en nu, zomer 2007, wacht het platte onnozeltje de grote doorbraak.

Dat hopen ze tenminste bij Manfield, waar het grootste nadeel van de ballerina of het ‘flatje’ – de platheid – wordt ondervangen door allerhande steunzolen: van rubber, met voorgevormde hoera-tenen, met anti-slip-bobbeltjes, zelfs bedrukt met een bloemenpatroontje dat alleen de schoeneigenares zelf ooit zal opmerken – als ze haar zolen weer eens inspecteert.

Vele seizoenen geleden, toen de puntschoen zich opeens als een epidemie onder jonge vrouwen verspreidde, werd ik wekenlang gekweld door de vraag waar in die benauwde voorruimten in ’s hemelsnaam nog tenen pasten, totdat ik mijn zus een keer brutaal in de schoenpunten kneep: ze bleken leeg. Terwijl vrouwen normaal gesproken uit ijdelheid liefst een paar maten van hun schoengrootte afjokken, waren ze voor de puntschoen kennelijk bereid om te verhuizen naar de veertig-plus-kast.

De ballerina zorgt weer voor een heel ander tenenprobleem. Wie geen perfect gevormde voeten heeft, toont aan Jan en alleman ongewild een of meerdere teenspleten. Daar is geen rubberen zool tegen opgewassen. En voor kousen of een panty is het straks te warm. Wat dan?

Dan de sandaal. Sacha Shoes komt deze lente met het soort sandalen dat ook topmerken als Chanel en YSL onlangs op de catwalk gebruikten, als stevig tegenwicht voor hun romantische lentejurkjes: ronde neuzen, houten zolen, een of meer bandjes om voet en enkel. Sacha, een uit Tilburg afkomstig familiebedrijf met filialen door heel Nederland, slaat er aan de zijkant spijkers in, en bedrukt ze met Schotse ruiten, vrolijke stippen of (fake) dierenhuiden.

Uit zo’n sandaal steekt ook minstens één teen, natuurlijk. De officiële naam is zelfs de peeptoe, leer ik bij Sacha Shoes. Maar dit deel van de teen hoeft zich niet tegen je te keren. Nagels kun je verven. Een ander, immens voordeel is dat de hoge hak je vanzelf een rechte rug en een verende tred geeft, ook op dagen dat je het liefst zou sloffen.

Kom daar maar eens om, bij de ballerina.

    • Sandra Heerma van Voss