Rosse vleermuizen eten trekvogels

Rotterdam. Niemand heeft het ooit gezien, maar het biologenteam van de Spaanse bioloog Carlos Ibañez bevestigde vorige week dat grote rosse vleermuizen (Nyctalus lasiopterus) trekvogels eten. Ibañez opperde dit al in 2001, na onderzoek aan 14.000 vleermuisdrollen uit de grotten bij het Spaanse Doñana. In de lente en de herfst trof Ibañez in de poep veren aan van zangvogeltjes, die tijdens de trek over dit deel van Spanje vliegen. Sceptici veronderstelden dat de vleermuizen dwarrelende veren hadden ingeslikt, die ze voor insecten hadden aangezien. Ook vroegen zij zich af waarom er geen vogelbotjes waren aangetroffen. In de nieuwste studie mat het team de spiegels van bepaalde koolstof- en stikstofisotopen in het vleermuizenbloed, en vergeleken die met de bloedspiegels van mogelijke prooien. Het wees op een dieet van insecten in de zomer en zangvogels in de winter. Dat er geen botjes in de poep zaten, zou komen doordat de vleermuizen alleen vlees van de vogelborstjes afrukken.