Relatie tussen Singapore en haar buren is slecht, dus krijgt de stad geen zand meer Ze denken alleen aan zichzelf

Indonesië en Maleisië hebben een hekel aan hun rijke buurland Singapore.

Erg subtiel gaan de Singaporezen ook niet om met hun succes.

Bouwwerkzaamheden in het zakendistrict van de stadstaat Singapore Foto AFP Workers on gondolas giving the finishing touch to a retail and residential building in downtown business district in Singapore 14 February 2007. Singapore's economy grew at a better-than-expected 7.9 percent last year, the government said as it revised upwards the growth target for 2007. AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN AFP

Ze hebben elkaar nodig en ze hebben een hekel aan elkaar: Singapore en zijn buren, Maleisië en Indonesië. Singapore is een eiland van welvaart, rijkdom en planning. En dan zijn de inwoners er merendeels ook nog eens Chinezen. Dat steekt de islamitische meerderheid in Maleisië en het grote, arme en machteloze Indonesië aan de overkant van de Straat van Malacca.

Zoals de vroegere premier Mahathir van Maleisië onlangs over zijn buren zei: „Je kunt vriendelijk tegen ze zijn of hard, het maakt allemaal niet uit want ze denken alleen aan zichzelf.”

Om te pesten leveren Maleisië en sinds kort Indonesië geen zand meer aan Singapore en daarmee beroven ze de stadstaat van de belangrijkste grondstof voor de bouw, namelijk cement. Acht Indonesische oorlogsschepen patrouilleren sinds een paar dagen zelfs in de zee-engte om te verhinderen wat normaliter bij zo’n verbod gebeurt: de illegale handel.

Singapore is een centrum van handel, industrie en kapitaal en de 4,5 miljoen inwoners doen hun voordeel met een uitgekiend beleid en een ideale ligging op een kruispunt in het snelgroeiende Azië. Zo investeert de Singaporese investeringsmaatschappij Temasek de laatste jaren actief in de regio om te profiteren van de groei. Het kocht een jaar geleden nog in Thailand het telecombedrijf van de toenmalige premier Thaksin hetgeen voor Thaksin het einde van zijn regering bleek. Er kwam protest, bestuurlijke impasse en op 19 september werd hij door militairen gewipt.

De aandelen zijn echter nog altijd van Temasek, een honderd procent dochter van de Singaporese overheid met aan het hoofd de vrouw van de Singaporese premier. De Thaise legerleider Sonthi beschuldigt de Singaporezen van spionage via de Thaise mobieltjes en riep zijn manschappen op voorlopig maar even de ouderwetse walkietalkies te blijven gebruiken. Toen de in ballingschap levende Thaksin onlangs in Singapore een minister bezocht, wilde de Thaise regering prompt even niets meer te maken hebben met Singaporese hoogwaardigheidsbekleders.

Maleisië wil al jaren een grote brug over de rivier naar Singapore om daarmee het eigen zuiden verder te kunnen ontwikkelen. Maar hoe hard de politici in Kuala Lumpur ook schreeuwen om die brug te krijgen – hij komt er niet, want Singapore schiet er zelf niets mee op.

Voor Indonesië is Singapore een soort Zwitserland. Indonesisch privékapitaal staat er geparkeerd, er is bankgeheim en Singapore levert misdadigers niet aan Jakarta uit. Officieel is de reden dat de rechtsgang en de gevangenisomstandigheden in Indonesië te wensen overlaten, maar in feite wil Singapore iedereen met geld laten weten dat de stadstaat een veilige haven is en blijft. Van de tien grootste oplichters uit het Indonesische bankschandaal van een paar jaar geleden zitten er zes hoog en droog in Singapore. Van een van hen, Maria Pauline Lumowa, wordt beweerd dat ze in Nederland verblijft – ze heeft een Nederlands paspoort – maar de weinige keren dat ze iets van zich laat horen, blijkt ze toch in Singapore te zijn.

Officieel beweert de Indonesische regering dat ze het zand niet wil leveren omdat ze het zelf nodig heeft en zich bovendien zorgen maakt om het milieu. Maar het is een publiek geheim dat dit een smoes is – Singapore betaalt voor nieuwe aanplant van vegetatie bij zandafgravingen om erosie te voorkomen. Bovendien heeft Indonesië met 13.000 eilanden helemaal geen tekort aan zand.

Erg subtiel gaan de Singaporezen ook niet om met hun succes. Wie even genoeg heeft van de vervuiling van Jakarta, van de files, of wie zich zorgen maakt over zijn gezondheid, doet er goed aan naar Singapore te gaan. Tenminste, dat is de suggestie die de Singaporese toeristenbranche in advertenties doet om rijkere Indonesiërs een weekend naar hun stad te lokken.

Op http://news.bbc.co.uk is een filmpje te zien over de zand-boycot

    • Ben Knapen