PSV twijfelt door blessure van Farfán

De mislukte zoektocht naar een spits van internationale allure kan PSV vanavond tegen Arsenal weleens opbreken. In de aanloop naar het duel in de achtste finales van de Champions League voetbal kampt Jefferson Farfán met een blessure aan zijn linkervoet. Zijn beoogde vervanger Patrick Kluivert ontbreekt vanwege een pijnlijke rug.

PSV-trainer Ronald Koeman zal hoogstwaarschijnlijk het Braziliaanse talent Diego Tardelli Martins in de punt van de aanval opstellen naast Arouna Koné. De 21-jarige voetballer speelt dit seizoen op huurbasis in Eindhoven, maar kon tot dusver weinig indruk maken. De voormalige voetballer van São Paulo, Betis Sevilla en São Caetano kwam dit seizoen elf keer in actie voor PSV en maakte drie doelpunten. Met zijn laatste treffer besliste de lichtvoetige aanvaller zaterdagavond het competitieduel met Heracles.

Diego Tardelli heeft vooralsnog niet laten zien dat hij kan uitgroeien tot een topspits; een aanvaller die zich zou kunnen meten met voorgangers als Romário, Ronaldo, Luc Nilis, Ruud van Nistelrooy en Mateja Kezman. De nummer 26 van PSV werd door zijn vader vernoemd naar de voetballer Marco Tardelli. De Italiaan werd wereldberoemd door de emotionele manier waarop hij zijn doelpunt vierde in de WK-finale van 1982 tegen West-Duitsland. Diego Tardelli moet de belangrijkste treffer uit zijn loopbaan nog maken.

Na de laatste training voor het duel met Arsenal lag Diego Tardelli onderuit gezakt op het gras van het Philips-stadion. Naast hem lagen Zuid-Amerikaanse ploeggenoten als Gomes, Alex en Edison Mendez. De latinos van PSV proberen het grillige talent op het goede pad te houden. In Brazilië werd hij beschouwd als een enfant terrible. Zo huurde hij ooit een helikopter om zich van het strand naar een training te laten brengen.

Diego Tardelli moet in Eindhoven zowel buiten als binnen het veld nog een reputatie opbouwen. Toch is Koeman redelijk te spreken over de ontwikkeling van de spits. „Hij begrijpt steeds beter wat we van hem verwachten. Ik zou hem zonder probleem kunnen opstellen tegen Arsenal.”

De trainer van PSV heeft ook geen andere keus. Koeman – die verder geen beroep kan doen op Eduardo Alcides (niet speelgerechtigd in de Champions League), Ibrahim Afellay en Michael Reiziger (beiden geblesseerd) – heeft buiten Diego Tardelli voor de aanval geen alternatief meer voorhanden.

Sinds het vertrek van Jan Vennegoor of Hesselink deze zomer naar Celtic is PSV tevergeefs op zoek geweest naar een vervanger. Afgelopen zomer werd Kluivert als een noodoplossing overgenomen van het Spaanse Valencia, maar de voormalig international is niet fit genoeg voor het hoogste niveau.

Tijdens de winterstop ging PSV opnieuw op zoek naar een versterking voor de aanval. De club probeerde de Spanjaard Albert Luque te halen, maar de Nederlandse landskampioen slaagde er niet in voor het verstrijken van de transferdeadline tot overeenstemming te komen met zijn huidige werkgever, Newcastle United.

Daarna was de club ook te laat om Romano Denneboom van NEC nog aan zich te binden. Ondertussen waren twee talentvolle jongeren, aanvaller Roy Beerens en de middenvelder Ismaïl Aissati, al verhuurd aan respectievelijk NEC en FC Twente.

Koeman had er gisteren weinig vertrouwen in dat Farfán toch zou kunnen aantreden tegen Arsenal. „Allereerst moet hij dan een enorme verbetering laten zien. Normaal loop ik niet weg voor een risicootje, maar we hebben hem nog hard nodig. In de komende weken wordt het kampioenschap beslist en dat is het belangrijkste.”

    • Koen Greven