Premiers Tsjechië en Polen vóór raketschild

Polen en Tsjechië gaan in beginsel akkoord met de plaatsing van een Amerikaans raketschild op hun grondgebied. Dat hebben de premiers van beide landen gisteren gezegd. Rusland meldde in een reactie dat het indien nodig middellange afstandsraketten zal ontwikkelen die het afweersysteem onschadelijk kunnen maken.

Na overleg in Warschau verklaarden de Tsjechische premier Mirek Topolánek en zijn Poolse ambtgenoot Jaroslaw Kaczynski „waarschijnlijk positief te zullen reageren” op het voorstel van de VS om tien Amerikaanse onderscheppingsraketten in Polen te plaatsen en een radarstation in Tsjechië, dat overvliegende raketten moet detecteren. Volgens de VS is het afweersysteem bedoeld om raketaanvallen van ‘schurkenstaten’, zoals Iran, op de VS af te slaan.

Rusland heeft eerder verklaard het schild als een bedreiging voor de Russische nationale veiligheid te beschouwen. Vanuit Moskou meldde het hoofd van de Russische strategische strijdkrachten generaal Nikolaj Solovtsov gisteren dat Rusland binnen korte tijd een nieuwe generatie raketten kan bouwen die het schild kunnen penetreren. Dit zou het einde betekenen voor het INF-ontwapeningsverdrag van 1987, waarin de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie elkaar beloofden de middellangeafstandsraketten in Europa op te ruimen. Volgens Solovtsov is kennis en geld voor het bouwen van de benodigde raketten aanwezig, waarbij kwaliteit van de raketten boven kwantiteit zou moeten gaan.

Duitsland stelt dat de VS hebben verzuimd de buurlanden van tevoren in te lichten over de plannen voor het schild. Kaczynski en Topolánek ontkennen dat. Volgens hen biedt het schild juist bescherming „aan alle leden van de transatlantische gemeenschap”. Tsjechië en Polen traden toe tot de NAVO in 2004.

President Poetin van Rusland zei onlangs in een toespraak in München dat een Amerikaans afweersysteem het strategisch evenwicht in de regio uit balans brengt. Hij beschuldigde zijn collega George W. Bush er ook van zijn wil aan de wereld op te willen leggen. (AFP, AP, Reuters)