Polen en Tsjechië voor raketsysteem

De premiers van Polen en Tsjechië gaan in beginsel akkoord met de plaatsing van een Amerikaans raketschild op hun grondgebied, ondanks Russische dreigementen dat hun landen doelwit kunnen worden van Russische raketten in het geval van een conflict.

De premiers Jaroslaw Kaczynski en Mirek Topolánek bespraken de plannen voor een raketschild gisteren in Warschau. „We zijn het eens geworden dat onze reactie op het [Amerikaanse] verzoek waarschijnlijk positief uitvalt”, zei de Tsjechische premier Topolánek na het overleg. Volgens de plannen worden er in Polen tien raketten geplaatst die, met behulp van een radarstation in Tsjechië, raketten uit ‘schurkenstaten’ in het Midden-Oosten moeten onderscheppen. In Alaska en Californië komt een soortgelijk systeem dat de VS moet verdedigen tegen raketaanvallen uit Noord-Korea.

De Poolse premier Kaczynski herhaalde dat de installaties niet zijn gericht tegen Rusland. „Elke verklaring als zou het systeem leiden tot een herschikking van militaire krachtsverhoudingen in Europa, is een misverstand.”

De Russische president Poetin zei vorige week dat de plaatsing van een raketverdedigingssysteem wel degelijk het militaire evenwicht in Europa zou aantasten. Rusland dreigde gisteren bij monde van de commandant van de Russische strategische verdediging, generaal Nikolaj Solovtsov, met tegenmaatregelen. Hij zei dat Rusland de productie van raketten voor de middellange afstand zal hervatten als het verdedigingssysteem in Polen en Tsjechië wordt geplaatst en dat de locaties van het systeem als potentiële doelen bij een eventueel conflict zullen worden beschouwd. „De strategische strijdkrachten [van Rusland] zullen in staat zijn [raketten] te richten op die installaties”, zo zei hij.

In de vroege jaren negentig meldde het Kremlin dat het zijn raketten niet langer gericht hield op NAVO-landen. Dat werd toen uitgelegd als een symbolische mededeling die moest onderstrepen dat de Koude Oorlog voorbij was.

De meeste Polen zijn tegen de plannen met het raketsysteem. Volgens een opiniepeiling is 55 procent tegen en 28 procent voor.

(Reuters, AP, BBC)

hoofdartikel: pagina 7