Ophef over Poolse Europabrochure

BRUSSEL. In het Europees Parlement is beroering ontstaan over een brochure van de Poolse afgevaardigde Maciej Giertych waarin als antisemitisch opgevatte passages voorkomen. EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering heeft een onderzoek aangekondigd naar de financiering van het 32 pagina`s tellende geschrift. Hij wil niet dat er geld van het EP mee is gemoeid. Giertychs brochure, getiteld `Beschavingen in Europa ten oorlog`, is op de voorkant getooid met het embleem van het EP. Giertych, die in het EP opereert als `onafhankelijk lid`, schrijft onder andere dat de joodse beschaving er één is van ”geprogrammeerde afscheiding en geprogrammeerd onderscheid ten opzichte van de omgeving”.De 71-jarige Giertych maakt in zijn eigen land deel uit van de ultraconservatieve Liga van Poolse Families. Vorig jaar zorgde hij ook al voor rumoer toen hij het opnam voor de dictatuur in Spanje onder het bewind van generaal Franco.