Ook in top van Israëlische politie crisis

De hoogste Israëlische politiecommandant, Moshe Karadi, hoofdcommissaris van alle politiediensten, is afgetreden na te zijn beschuldigd van corruptie en ongeoorloofde banden met maffiafamilies in Tel Aviv.

Zijn mogelijke opvolger, hoofd van het gevangeniswezen Yaakov Ganot, is inmiddels ook in opspraak geraakt omdat hij dertien jaar geleden financiële giften zou hebben aangenomen van een zakenman. Tegen drie andere politiecommissarissen zijn strafrechtelijke onderzoeken geopend.

De crisis in de top van de Israëlische politie is de nieuwste corruptiezaak nadat eerder de top van de Belastingautoriteit het veld had moeten ruimen en de politie onderzoeken had geopend naar financiële gedragingen van premier Olmert en minister van Financiën Hirschon.

Ex-politiechef Karadi werd door een onderzoekscommissie verweten dat hij heeft toegestaan dat de politie een maffiafamilie heeft betaald voor de teruggave van uit een legerdepot gestolen batterijen voor gasmaskers. Hij zou ook in 1999 een onderzoek naar de huurmoord op het hoofd van een maffiafamilie door een geüniformeerde politieman in de doofpot hebben gestopt en hij zou een politieofficier met maffiaconnecties hebben gepromoveerd.

Nog voor de publicatie van het rapport, vernoemd naar rechter Zeiler die het onderzoek leidde, trad Karadi zondag af. Onmiddellijk droeg minister van Politiezaken Avi Dichter Ganot voor als zijn opvolger. Maar inmiddels heeft de procureur-generaal bij de Hoge Raad Menachim Mazuz, die alle topbenoemingen in de publieke sector moet goedkeuren, bezwaar gemaakt tegen Ganot.

Ganot zou in eerdere functies bij de politie in Tiberias cadeaus en financiële giften hebben aangenomen van een plaatselijke zakenman. Deze zakenman zou verbouwingswerk aan het huis van Ganot hebben betaald en zou de rekening van een groot bar mitsva-feest voor een zoon van Ganot hebben afgehandeld.

Volgens minister Dichter is Ganot benoembaar omdat deze zaken zijn onderzocht door het openbaar ministerie en niet tot een rechtszaak hebben geleid. Maar procureur-generaal Mazuz neemt daar geen genoegen mee na bestudering van de dossiers. Ook particuliere organisaties, waaronder de Beweging voor Kwaliteit en Overheid, zijn tegen de benoeming van Ganot.

Minister Dichter vertelde vandaag in het dagblad Ha’aretz dat hij de afgelopen twee maanden intensief op zoek is geweest naar een opvolger van politiecommissaris Karadi. Maar hij had de grootste moeite gehad om een ervaren kandidaat te vinden die bereid was deze functie over te nemen en die ook brandschoon was. „Bijna niemand wilde hoofdcommissaris van politie worden of voldeed volledig aan de vereisten”, aldus Dichter.