OM legt beslag op lichaam agente

Justitie heeft gisteren het lichaam van een overleden politieagente in beslag genomen. Dit gebeurde anderhalf uur voordat de vrouw zou worden gecremeerd. De crematieplechtigheid was op dat moment al gaande.

Bij justitie is gisteren twijfel ontstaan over de doodsoorzaak van de 37-jarige agente. Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam zegt te beschikken over informatie die vragen oproept. Het OM wilde vanochtend verder geen commentaar geven.

Ook zijn er twijfels over de wilsverklaring van de agente, die van orthodox-islamitische komaf is. In de wilsbeschikking staat dat de agente heeft gezegd dat ze gecremeerd wil worden. Volgens haar familie was het „ondenkbaar” dat dit haar wens was, aldus hun advocaat Frank van Ardenne. Binnen het islamitische geloof is crematie van een een stoffelijk overschot zeer uitzonderlijk.

De familie spande een kort geding aan tegen een Rotterdamse uitvaartonderneming, omdat deze een niet-rechtsgeldige wilsverklaring had laten optekenen. De rechter gaf de familie vorige week gelijk, maar stelde dat de crematie kon doorgaan. De wilsverklaring van de agente bestaat uit een invulformulier, hoewel alleen een geschreven tekst rechtsgeldig is. Bovendien is de wilsverklaring verder zeer summier ingevuld.

Na de lijkschouwing was er volgens de Rotterdamse politie geen reden om aan te nemen dat de dood van de agente een misdrijf betrof. Een schouwarts stelde de doodsoorzaak vast op een beroerte.

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne wil nu dat er een uitgebreide sectie wordt gedaan op het stoffelijk overschot. Het OM heeft dit toegezegd. Van Ardenne heeft vandaag tevens aangifte gedaan van valsheid in geschrifte. Volgens Van Ardenne was het uitvaartcentrum, een eenmansbedrijf, persoonlijk betrokken bij de crematie van de agente. Het OM wil hier niets over zeggen. De familie is tevens van mening dat de handtekening onder de wilsbeschikking niet correspondeert met die van de overleden agente.