‘NOS is door dal heen’

De NOS is blij met het extra geld van het nieuwe kabinet. Maar volgens directeur Gerard Dielessen is het bedrag te laag voor de uitzendrechten van de eredivisie.

De NOS gaat verslag doen van het 75-jarig bestaan van het Havenbedrijf Rotterdam. Foto Rien Zilvold rotterdam havendagen het beeld de vischer onderweg foto rien zilvold Zilvold, Rien

Hilversum, 20 febr. - Extra geld voor de publieke omroepen betekent nog geen financiële ruimte voor dure, nieuwe programma’s. En zeker geen terugkeer van het eredivisievoetbal bij de NOS. De NOS moet zich niet rijk rekenen, aldus NOS-directeur Gerard Dielessen gisteren in een persgesprek.

„De NOS is zeker niet ontevreden over het regeerakkoord, maar het extra geld van het nieuwe kabinet is meer een soort compensatie. Het is net genoeg voor de huidige programmering”, zegt Dielessen. De NOS heeft op dit moment geen budget voor de uitzendrechten van het eredivisievoetbal, aldus de NOS-directeur. „Bovendien moet je je ernstig afvragen of een investering van miljoenen euro’s publiek geld maatschappelijk verantwoord is. Maar begrijp me niet verkeerd: ik vind dat het eredivisievoetbal heel erg bij de publieke omroep past.”

In de zomer beginnen de onderhandelingen over de uitzendrechten van het voetbal weer. Het contract tussen de clubs in het betaald voetbalclub en onder meer tv-zender Tien (voorheen Talpa) loopt na het seizoen 2007-2008 af. De uitzendrechten brachten eind 2004 circa 70 miljoen euro per jaar op. John de Mol betaalde daarvan 35 miljoen euro per jaar voor de samenvattingen.

Los van het voetbal reserveert het nieuwe kabinet de komende drie jaar 50 miljoen euro per jaar extra voor de publieke omroepen. In 2011 is 100 miljoen beschikbaar. Dielessen: „Het aanstaande kabinet heeft het in ieder geval beter voor met de omroep dan het vorige kabinet. We hebben de laatste jaren veel last gehad van tegenwind uit Den Haag.”

De NOS, verantwoordelijk voor onder meer het Journaal, Studio Sport en grote live uitzendingen als Koninginnedag en Prinsjesdag, moest de afgelopen jaren 25 miljoen euro bezuinigen. Het budget ging van 152 miljoen (in 2003) naar 127 miljoen (2007) per jaar.

De NOS reorganiseerde vorig jaar fors. Dielessen voegde de nieuwsredacties van tv, radio, internet en teletekst bij elkaar. Dat proces is inmiddels geslaagd, aldus de NOS-directeur. Inmiddels gebeurt hetzelfde voor alle sportredacties. „Maar wat ooit begon met een inhoudelijk doel – bundelen van onze journalistieke krachten – werd een financiële operatie”, zegt Dielessen. „Het was echt een zware periode.” De NOS ontsloeg vorig jaar tientallen medewerkers met een tijdelijk contract. Bij de organisatie werken circa achthonderd mensen.

De NOS is volgens Dielessen nu „door het dal heen”. Er is niet veel geld voor nieuwe projecten, maar door efficiënter te werken hoopt de directeur twee ambities te kunnen waarmaken. De NOS wil dit jaar meer rechtstreeks verslag doen van grote evenementen die niet direct gerelateerd zijn aan het dagelijkse nieuws. Dielessen noemt onder meer het 75-jarig bestaan van het Havenbedrijf Rotterdam en het Zomercarnaval in Rotterdam. „Zulke evenementen zijn goed voor de binding in de samenleving. Het gaat om samen luisteren, samen kijken, samen delen.”

De NOS stelt verder in september een ombudsman aan. Hij moet alle programma’s van de NOS toetsen aan de publieke missie. „Aanvankelijk wilden we een ombudsman voor alle omroepen gezamenlijk, maar het was onmogelijk om alle kikkers in de kruiwagen te houden.” Huidig directielid Ton van Brussel gaat de nieuwe functie hoogstwaarschijnlijk vervullen. Hij maakt in de driekoppige directie plaats voor een nog te benoemen zakelijk directeur. Die moet zich meer richten op de financiële kant van de organisatie. Zo moet de directie verder verzakelijken, vindt Dielessen. Ook de hoofdredactie van de nieuwsafdeling (onder leiding van Hans Laroes) en de hoofdredactie sport (Maarten Nooter) krijgen een zakelijk eindverantwoordelijke.

Dit jaar nog neemt de NOS een nieuwe studio in gebruik die volledig is ingericht op high definition (HD) televisie, een investering van circa 2 miljoen euro. „De parel op onze kroon”, zegt Dielessen. „Wij zijn dan klaar om bijvoorbeeld de grote sportevenementen in hoge kwaliteit uit te zenden.” De eerste (grote) uitzendingen in HD (breedbeeld) zullen in de zomer van 2008 zijn: het Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland en de Olympische Spelen in Peking. Voor het bekijken van een HD-uitzending zijn een speciaal toestel en een decoder nodig.

    • Jan Benjamin