NOS: geen eredivisie

Door een onzer redacteuren

Hilversum. Extra geld voor de publieke omroepen betekent nog geen financiële ruimte voor dure, nieuwe programma’s. En zeker geen terugkeer van het eredivisievoetbal bij de NOS. De NOS moet zich niet rijk rekenen, aldus NOS-directeur Gerard Dielessen gisteren.

„De NOS is zeker niet ontevreden over het regeerakkoord, maar het extra geld van het nieuwe kabinet is meer een soort compensatie. Het is net genoeg voor de huidige programmering”, aldus Dielessen. De NOS heeft geen budget voor de uitzendrechten van het eredivisievoetbal, zei de NOS-directeur. „Bovendien moet je je ernstig afvragen of een investering van miljoenen euro’s publiek geld maatschappelijk verantwoord is. Maar begrijp me niet verkeerd: ik vind dat het eredivisievoetbal heel erg bij de publieke omroep past.” In de zomer beginnen de onderhandelingen over de uitzendrechten van het voetbal. Het contract tussen de betaaldvoetbalclubs en onder meer Tien loopt af na het seizoen 2007-2008. De uitzendrechten brachten eind 2004 circa 70 miljoen euro per jaar op. John de Mol betaalde 35 miljoen euro per jaar voor de samenvattingen.

Het nieuwe kabinet reserveert de komende drie jaar 50 miljoen euro per jaar extra voor de publieke omroepen. In 2011 is 100 miljoen beschikbaar. De NOS moest de afgelopen jaren 25 miljoen bezuinigen. Het jaarbudget ging van 152 miljoen (in 2003) naar 127 miljoen (in 2007). De NOS reorganiseerde vorig jaar fors.

Dielessen wil dit jaar meer rechtstreeks verslag doen van grote evenementen die niet direct gerelateerd zijn aan het nieuws, zoals het 75-jarig bestaan van het Havenbedrijf Rotterdam en het Zomercarnaval in Rotterdam. Verder stelt de NOS in september een ombudsman in.